Öland

500 år gamla mynt hittade på Mars

2:23 min

Dykarna vid skeppet Mars har hittat mynt från tiden då Erik XIV levde. Det är så kallade silverdaler från 1500-talet som dykarna har bärgat. På torsdagen besökte kungen vrakplatsen och fick se fynden och mynten, som är präglade med hans föregångares porträtt.

– Det var i går som dykarna upptäckte att det låg några mynt ovanpå trätimmer, ganska högt upp i vraket, berättar professor Johan Rönnby från Södertörns högskola.

– Det är ju lite konstigt, mynt skulle man kunna tänka sig ligger längst i botten, men de här verkar ha kastats omkring, eller exploderat och hamnat högt ovanpå vraket.

Fulla med symbolik

Mynten är silverdaler från Erik XIV:s tid. Enligt Johan Rönnby är det ett jätteroligt fynd, som är full med symbolik om Erik XIV och hans brutala maktutövning.

– Det är ganska stora mynt, nästan fyra centimeter i diameter. På framsidan ser man Erik XIV, han sitter där med krona och pipskägg och håller ett äpple och ett svärd i sin hand. Svärdet känns väl typiskt för Erik XIV, som var en rätt brutal och hårdhänt härskare. Och sedan hans valspråk runt omkring, "Gud ger åt den han vill", ett rätt kaxigt valspråk.

Jämförde med kungen

I dag besökte vår nuvarande kung fyndplatsen för vraket Mars för att titta och se vad de hittat.

– Vi jämförde med en enkrona i dag och mycket av upplägget är ju samma sak. Det är en kungabild och ordspråk runt omkring, vänder man på den har man riksvapnet. Vissa saker är strukturellt likadana, även om det är en lite annorlunda kung i dag vad gäller valspråk och maktutövning, säger Johan Rönnby.

Gick under 1564

Skeppet Mars byggdes vid Björkenäs norr om Kalmar och sjösattes 1563. Fartyget gick under i ett slag utanför Ölands nordspets 1564, efter att ha mött den dansk-lybska flottan.