Statistförmedlingar tar betalt av jobbsökande

3:07 min

Trots att det är olagligt att ta betalt för att förmedla jobb, finns det förmedlingar som tar upp till ett par hundra kronor i månaden för att låta statister och skådespelare söka de jobb som utannonseras på deras webbplatser.

En av förmedlingarna, StagePool, bearbetar ungdomar för att få dem att teckna avtal. 14-årige Mattias fick ett sådant telefonsamtal.

--Jag tänkte att nu kanske jag får chansen, jag kanske får jobb, tjäna pengar. Det kan vara bra.

Men sedan visade det sig att du i stället skulle betala pengar?

– Ja, det var lite konstigt. Varför ska jag betala för att söka jobben som finns?

Det är inte lätt att hitta sommarjobb när man är 14 år. Mattias säljer kvällstidningar på helgerna, men vill göra något mer.

Han hittade StagePool, som lockade med 40 000 jobbannonser förra året och 6 000 producenter och rollsättare som "dagligen söker via StagePool".

Det lät kul, tyckte Mattias, och registrerade sig. Då visade det sig att han måste betala för att kunna söka jobben. Det varken kunde eller ville han.

Men förra veckan blev han uppringd av en försäljare från StagePool, som sa att det just nu fanns 20 statistjobb, som passade Mattias sökprofil. Om han betalade en medlemsavgift på 175 kronor, och band sig i ett halvår, där första månaden var gratis, skulle han kunna söka de jobben.

Eftersom han bara är 14 år måste han också be sina föräldrar om tillstånd.

Ekot har inte kunnat nå någon ansvarig för betalningspolicyn på StagePool. Men Mattias försäljare svarar på varför hon letar upp ungdomar för att få dem att betala för att söka jobb, trots att det är olagligt.

– Jag har inte grundat idén till att vi ska ta betalt för jobben. För att det handlar inte om det. Vi får inga statliga bidrag, de produktionsbolag som lägger upp annonser på vår sida vill inte betala för att göra det. Så funkar det inom alla förmedlingar inom underhållningsbranschen, säger försäljaren, som vill vara anonym.

De filmbolag och rollsättare som Ekot talat med säger sig inte känna till villkoren för de arbetssökande på internetförmedlingarna. Maggie Widstrand är frilansande rollbesättare med inriktning på just barn och ungdomar. Hon reagerar starkt på att StagePools metoder.

– Ja, det är klart att man reagerar om dom då håller på och ringer till ungdomar och tar så mycket betalt. Då känns det ju inte så kul att annonsera där.

Hos StagePool kostar det 175 kronor i månaden att vara jobbsökande medlem. Vill man söka obegränsat antal jobb så kostar det ytterligare 30 kronor i månaden.

På webbplatsen står att ungdomar upp till 15 år bara behöver betala 69 kronor. Men Mattias, som talade om att han bara var 14 år erbjöds ingen sådan rabatt. När han sedan gick in och kollade de 20 statistjobben som säljaren utlovat, visade det sig att det bara fanns tre, och bara ett av dem var i Stockholm.

Även statist.se tar betalt för jobbförmedling, liksom Filmcafe.se, men till lägre månadskostnad.

Maggie Widstrands råd till barn och ungdomar är att vända sig direkt till filmbolagen eller rollsättarna i stället för att betala en massa pengar till förmedlingar.

Men Mattias tvivlar på att den här branschen är något för honom.

– Jag tror att jag ska lägga ner det, som jag har tänkt. Jag tror att jag ska göra något annat, än att bli statist.