Burmas president vill förvisa minoritetsfolk

1:18 min

Burmas president Thein Sein säger att minoritetsbefolkningen Rohingyas bör förvisas från landet eller placeras i flyktingläger. Det oväntade uttalandet kommer dagen innan ett möte med USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

De muslimska Rohingyas är ett av världens mest förföljda minoritetsfolk. 800 000 av dem lever i Burma, men de saknar medborgarskap och står i ständig konflikt med buddister som tillhör majoritetsbefolkningen.

Nyligen utbröt oroligheter mellan grupperna, ett 80-tal människor dödades och 90 000 tvingades på flykt.

Det var vid ett möte med chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR som Thein Sein enligt presidentämbetets webbsajt meddelade att Rohingyas aldrig kommer att erkännas som burmesiska medborgare. Han önskar att UNHCR ska ta hand om dem eller, om det är möjligt, skicka dem till ett tredje land.

UNHCR avvisade omedelbart förslaget och sa att de inte anser Rohingyas vara flyktingar och inte tänker göra dem till det, genom att gå med på presidentens förslag.

Thein Seins oväntade uttalande kommer samtidigt som USA lättat på sina sanktioner mot landet. Dessutom träffar presidenten USA:s utrikesminister Hillary Clinton imorgon. Ett möte som ska handla om Burmas framtid och hur man ska utveckla ekonomin i landet. Presidentens uttalande kan komma att ändra agendan för det mötet.