Fler än hundra döda i ny syrisk massaker

2:15 min

Över hundra människor ska ha dödats – de flesta civila, uppger oppositionskällor. Massakern skedde i samhället Treimseh i centrala Hamaregionen.

Slarvigt uppradade på golvet i ett mörkt rum i moskén. Liken efter ett stort antal främst unga män, några med synliga stora skador på kropparna. Blodpölar täcker golvet.

De hittades i en moské, andra i sina bostäder. Dödade av stridsvagnars ihärdiga eld och attackhelikoptrars ursinniga skjutande – och på marken uppgifter om rena vansinneshandlingar.

Samhället Treimseh ska ha attackerats under många timmar i går. Helikoptrar och stridsvagnar ska ihärdigt ha beskjutit samhället. Folk försökte fly många misslyckades.

Efter de tunga attackerna ska samhället nämligen ha stormats av milismän trogna regimen, som sköt och knivhögg ett stort antal civila till döds, uppger lokala oppositionsgrupper.

Syriska centret för mänskliga rättigheter uppger att minst 150 människor dödades, lokala oppositions- och rebellgrupper uppger att den verkliga dödssiffran är långt över 200.

Uppgifterna har inte oberoende kunnat bekräftas. Men gör den det pekar mycket på att det är den värsta enskilda massakern hittills i Syrien – och överskuggar massakern den 25 maj i Houla då 108 människor dödades av regimtrogna.

Regeringen bekräftar ett stor antal dödade i Treimseh, men skyller i vanlig ordning på terrorister. Den regeringskontrollerade nyhetsbyrån säger att armén dödat ett stort antal terrorister i Treimseh efter en våldsam eldstrid.

Efter händelserna i går skriker nu oppositionen högt efter kraftigare åtgärder från omvärlden, men fortfarande bromsar Ryssland. Senast i går kväll avvisade Ryssland i FN:s säkerhetsråd nya sanktioner.

Samtidigt kommer inifrån Syrien förtvivlade rop på hjälp.

– Omvärlden, FN, när ska ni vakna, när ska ni förstå att ni håller på att bevittna något stort utan att ingripa? Hur kommer historien att döma ert agerande, säger företrädare för en oppositionsgrupp.