Svårigheter för OS-arrangör in i det sista

1:47 min

Med bara två veckor kvar till invigningen av de olympiska spelen i London har arrangörerna drabbats av svårigheter. Säkerhetsföretaget, G4S som ansvarar för en stor del av säkerheten kring spelen, har inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal, så nu kallas militären in i stället.

Inrikesministern Theresa May försäkrade i parlamentet att säkerheten inte var i fara efter att säkerhetsföretaget G4S i sista skälvande minuten upptäckt att man förmodligen inte kommer att kunna uppfylla löftet att leverera drygt tiotusen säkerhetsvakter.

I stället kallar regeringen nu in 3 500 extra militärer för att hjälpa till säkerheten kring arenorna. Totalt kommer nu 17000 brittiska soldater att arbeta med säkerheten kring OS, det kan jämföras med dom 9500 som landet i dag har i Afghanistan.

OS innebär den största säkerhetsoperationen i Storbritannien sen andra världskriget med förutom militärer, tusentals poliser, säkerhetsvakter och frivilliga. Och regeringen fick utstå kraftig kritik från oppositionspartiet Labours inrikespolitiska talesperson, Yvette Cooper.

Ingen kan garantera att allt ska gå smidigt när det rör sig om ett så här stort arrangemang men jag tycker att det här liknar en röra, sa Cooper.

Men med bara två veckor kvar verkar problemen staplas på hög för arrangörerna. Tv bolaget Sky hävdar att de säkerhetsvakter som redan utbildats är så dåliga på sitt jobb att hälften av alla dom bombattrapper och vapen som man på prov smugglat in på OS-området inte upptäcks.

Köerna på flygplatsen Heathrow har under veckan stundtals varit långa. Och samtidigt har motorvägen mellan Heathrow och centrala London stängts av på grund av vägarbeten - det är fortfarande osäkert när den öppnar igen.

På måndag anländer de första aktiva till London.