Giftiga material i nagelbranschen kan ge allergier

1:43 min

Nagelbranschen är en skönhetsindustri som i många år lockat unga kvinnor från Thailand och Vietnam till att söka lyckan i Australien och USA. Sedan ett par år tillbaka förekommer det även i Sverige. Som Ekot rapporterat tidigare riskerar nagelterapeuter att utnyttjas i branschen. Många av dem arbetar också med giftiga material, som kan ge dem allergiproblem, astma och eksem för resten av livet.

Medlen är förbjudna i Sverige, men salongsägarna importerar själva via nätet, berättar Maria Sundberg på Seyf, Sveriges estetikers yrkesförbund.

– Tjejen som sitter och jobbar har ofta ingen ordentlig utbildning, så hon vet inte vad hon jobbar med. Hon sitter och jobbar med härdplaster, ofta utan skydd och utan kunskap, och det leder ofta till astma och allergier.

När en person söker arbetstillstånd i Sverige kontrollerar Migrationsverket att arbetsgivaren står för lön och försäkringar och arbetsvillkor som motsvarar ett kollektivavtal.

Men när personen kommit till Sverige och har börjat jobba finns det ingen myndighet som gör någon uppföljning och kontrollerar att avtalen följs.

Varken Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket har det ansvaret, berättar Fredrik Martinsson, expert på arbetskraftsinvandring på Migrationsverket.

– Lagstiftningen utgår från att det ansvar som arbetsmarknadens parter tar, att det är det som i första hand ska finnas till hands när det uppstår problem, säger han.

I Sverige finns ingen lagstiftning om lägstalön. Det är "den svenska modellen" som gäller: att fackförbund och arbetsgivare kommer överens.

Men i nagelbranschen finns ingen arbetsgivareorganisation, eftersom de flesta är egna företagare utan anställda. Då sitter Handelsanställdas förbund ensamma vid förhandlingsbordet. Det finns ingen egentlig beredskap, så länge nagelarbetarna inte är medlemmar.

– Om vi inte får indikationer från medlemmarna om att det är ett problem, är det sällan vi gör spontana besök bara för att kontrollera att allt är bra i allmänhet, säger Linda Palmetzhofer, som är ombudsman på Handels.

Men i det här fallet kan man ju tänka sig att de inte ens vet om att de kan bli medlemmar?

– Ja, och där ligger naturligtvis ett ansvar på oss att informera om att man kan bli medlem i Handels, säger  Linda Palmetzhofer.