Syrien flyttar kemiska stridsmedel

2:15 min

I Syrien skyller nu regimen den senaste och kanske blodigaste massakern under upproret på terrorister och "blodtörstiga medier".

Samtidigt kommer i dag uppgifter från Wall street Journal som säger att Syrien börjat förflytta sitt lager av kemiska stridsmedel, bland annat nervgasen sarin och senapsgas.

Yasir al sayed Issa, svensk nätaktivist, befinner sig vid gränsen mellan Turkiet och Syrien och har pratat med en vän i staden Hama, samma provins som Treimseh där massakern i går ägde rum.

– Han bekräftar att massakern skulle ha förekommit i byn då de har tagit emot flera hundra skadade i fältsjukhusen runt om byn. Han berättade även att familjer lämnat byn helt och hållet och sökt skydd i andra områden i närheten, bland annat i Hama, säger Yasir al sayed Issa.

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter pratar om 150 döda i går i samhället Treimseh i Hamaprovinsen. En rebelledare säger fler än 200 döda i massakern, som i så fall skulle vara den enskilt blodigaste sedan upproret startade för snart 17 månader sedan. Men som så många gånger förut är sanningshalten i uppgifterna omöjliga att kontrollera eftersom journalister inte släpps in i Syrien.

Ett ögonvittne inifrån Treimseh säger till tv-kanalen al-Jazira att massakern började med att vägar till samhället blockerades, varefter regeringsstyrkornas helikoptrar och stridsvagnar började med sina granatattacker.

Han berättar att det finns mer än 300 svårt skadade, men att de inte kan ta sig till sjukhuset för att regeringsstyrkorna har spärrat av vägarna och de skjuter med tungt artilleri mot folk på gatorna.

En regeringstrogen milisgrupp ska enligt lokala oppositionsgrupper efter beskjutningen ha gått in i staden och fortsatt dödandet av civila med knivar och automatvapen. Detta är uppgifter som inte går att verifiera.

Den syriska regimen anklagar i dag "blodtörstiga medier" och "terroristgäng" för massakern i byn Treimseh. Den ska vara iscensatt för att vända den allmänna opinionen mot Syrien, för att öka trycket från omvärlden mot Syrien ytterligare.

Samtidigt kommer i dag uppgifter från Wall street Journal om en amerikansk rapport som säger att Syrien börjat förflytta sitt lager av kemiska stridsmedel, bland annat nervgasen sarin och senapsgas. Uppgifter som får omvärlden att frukta att regimen kan tänkas börja använda ännu grymmare våldshandlingar i konflikten.

På måndag kommer FN:s sändebud Kofi Annan att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov igen för att prata om våldet och utvecklingen i Syrien.