FOI: "Kemiska stridsmedel väcker alltid oro"

1:46 min

Enligt tidningen Wall street Journal har Syrien börjat flytta ut delar av de stora lager av kemiska vapen som finns i landet. Anledningen är oklar, men det befaras att mobiliseringen av kemiska stridsmedel som senapsgas, cyanid och nervgiftet sarin kan trappa upp konflikten.

Göran Olofsson, överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att kemiska stridsmedel alltid väcker en viss oro.

– Jag tror att det har mest psykologiska effekter. Visserligen kan man ta kål på en massa människor på ganska kort tid, men jag tror att blotta vetskapen om att man kan göra det har ännu större effekt, säger han.

Enligt Wall street Journal har Syrien börjat flytta sina lager av bland annat nervgasen sarin, cyanid och senapsgas. Det kan tyda på att man tänker använda dem, men mer sannolikt att man vill placera dem på ett säkrare ställe när oroligheterna i landet eskalerar, säger Göran Olofsson.

Han har själv varit FN-inspektör i Irak och bland annat granskat lager av kemiska stridsmedel där, både sarin och senapsgas.

– Sarin är ju en nervgas och påverkar kroppen så att man ganska snart slutar andas och dör och senapsgas har en fördröjd effekt och är hudskadande, säger Göran Olofsson.

Men även om det är effektiva massförstörelsevapen, så finns det alltid en tveksamhet, också i de mest hårdföra krigande nationerna inför att använda dem.

– Ja, det gör det. Det är inget vapen man tar till lättvindigt eftersom det sätter restriktioner på den egna verksamheten. Man måste ju skydda sig själv.

Vad gör att just kemiska stridsmedel väcker sådan oro?

– Det är ju ett massförstörelsevapen, man får en stor effekt på kort tid, och det är okänt för folk så man vet inte hur man ska skydda sig, säger Göran Olofsson, överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut.