"Syrien på väg in i en oerhört farlig utveckling"

1:46 min

Utvecklingen i Syrien är oerhört allvarlig, säger Ingmar Karlsson, forskare vid centret för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Syrien är på väg in nu i en oerhört farlig utveckling som jag tror kan eskalera och gå i samma riktning som vad som hände i Jugoslavien, när man nu försöker skapa så etniskt och religiöst homogena områden som möjligt.

Ingmar Karlsson pekar på att spänningarna mellan de två stora folkgrupperna i Syrien, alawiter och sunnimuslimer, nu ökat i och med de avhopp som skett från regimsidan de senaste dagarna.

Regimsidan domineras av alawiter och de två som lämnat, en högt uppsatt general och den syriska ambassadören i Irak, har båda varit sunnimuslimer. Ambassadören var dessutom chef för en av de största klanerna i Syrien, säger Ingmar Karlsson.

– Det är två stora komponenter i det tidigare stödet som regimen har haft hos sunniterna som nu har fallit. Och man kanske helt enkelt förbereder sig på en tid där det gäller att behålla så mycket som man kan och skapa så rena alawitiska områden som möjligt.

Uppgifterna som kommer från Syrien är svårbedömda och regimen och oppositionen lämnar ofta helt olika versioner, men Ingmar Karlsson bedömer uppgifterna om massakern i Treimseh som trovärdiga.

Utvecklingen i landet är svår att vända, det är halmstrån man griper efter, säger han. Och Ingmar Karlsson tror att det kommer att komma uppgifter om fler massakrer, och att de då kommer att ske från båda sidor.

– Man kan nu mycket väl föreställa sig att det blir motaktioner mot alawiter, som kanske inte vill dras in i politiken, men som ändå stämplas just för att de är alawiter. Samma utveckling som var i Jugoslavien, där man använde den religiösa tillhörigheten som ett politiskt argument.