FN-observatörer redo utreda Treimseh-massakern

1:48 min

I Syrien står nu FN:s observatörsstyrka Unsmis redo att åka till Treimseh för att utreda det som aktivister kallar den värsta massakern sedan upproret startade och som krävde minst 150 liv i går.

Men chefen för observatörsstyrkan, generalmajor Robert Mood, säger att det först måste till en "trovärdig vapenvila".

Dödssiffrorna går isär. Vissa aktivister och oppositionsgrupper pratar om 150 döda. Andra säger fler än 200 offer i den dödligaste massakern hittills under upproret i Syrien.

Enligt det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har bara 40 av minst 150 döda identifierats hittills. Ett 30-tal kroppar ska ha bränts.

Men sanningshalten och vad som egentligen hänt inne i den lilla staden Treimseh är svårt att kontrollera eftersom oberoende journalister inte släpps in i landet.

På fredagseftermiddagen rapporterar AFP som varit i kontakt med en aktivist att majoriteten av dödsoffren i Treimseh ska ha varit stridande rebeller i den Fria syriska armén. Och endast sju stycken civila.

Själva gnistan till massakern ska ha varit att just den Fria syriska armén attackerat regimstyrkor i området tidigare under dagen. Därefter ska våldsam tyngre eldgivning från både helikoptrar och stridsvagnar runt staden ha brutit ut.

Chefen för observatörsstyrkan, norrmannen Robert Mood, bekräftar den inledande tunga eldgivningen i Treimseh-området i går.

Vad som sedan hände är mer oklart. Uppgifter säger att en regimtrogen milis ska ha gått in i staden och fortsatt dödandet med automatvapen och knivar, vilket observatörsstyrkan nu alltså väntar på att kunna undersöka på plats.

Den syriska regimen anklagar i dag "blodtörstiga medier" och "terroristgäng" för massakern i byn Treimseh.