
Bloggare blir skadeståndsskyldig
Bloggaren Tomas Gunnarsson får betala 15000 kr i skadestånd för att ha fotograferat av bilder i en tidning som han kritiserat på sin blogg. Det gäller alltså att se upp med vad man återpublicerar, trots att det kan ha ett kritiskt syfte.
–Det finns ju vissa brister som jag har noterat själv i den svenska lagstiftningen. Det är klart att fotografen har ett berättigat intresse till sina bilder, men sen finns det ju också yttrandefrihetsintressen, säger Daniel Westman, forskare i rättsinformatik på Stockholms universitet.
Bloggaren Tomas Gunnarssons sitter och bläddrar i Arlanda Express tidning och tittar på de bilder på kocken Louise Johansson som han bloggat om och fotat av för att lägga på sin blogg.
-Hon är kock och ultrabegåvad och sen har de bett henne att fjanta runt i ett kök. Det skulle man aldrig ha gjort med en man, säger Tomas Gunnarsson.
Hans inlägg fick stor spridning på nätet och Arlanda Express gick slutligen ut och bad om ursäkt. Men den fotograf som tagit bilderna krävde att Tomas Gunnarsson tog bort bilder och dessutom betalade ett skadestånd på 15000 kr.
För det är så att enligt svensk lag så går det inte att citera bilder. Och lagen skiljer på om verk återpubliceras i kritiska sammanhang i tryckta medier och på webben.
–Nu kan man inte begära det av den här bloggaren, men jag tycker att den upphovsrättliga regleringen ska tolkas mot bakgrund av yttrandefriheten, att allt annat kommer vara en begränsning av yttrandefriheten. Lite synd är det att det inte har prövats, säger Daniel Westman.
Tomas Gunnarsson gjorde något som många gör dagligen, fotar av bilder och lägger upp på sociala medier, men få åker dit för det. Men han ångrar inte sitt blogginlägg.
–Det är bra att åka dit för en sådan här grej, för det är så himla tydligt att jag har rätt, säger han i dag.
Arash Mokhtari
arash.mokhtari@sverigesradio.se
#link=323245#
#link=335357#