Aktivist: "Döda människor ligger uppstaplade"

1:54 min

Yasir al Sayed Issa är svensk nätaktivist och befinner sig vid gränsen mellan Turkiet och Syrien vid Idlib-provinsen och har pratat med en vän i Hama i närheten av samhället Treimseh, där 150 människor dödades i en massaker i går.

– De har tagit emot flera hundra skadade i fältsjukhusen runt om byn. Han berättade även att familjer lämnat byn helt och hållet och sökt skydd i andra områden i närheten, bland annat i Hama, säger Yasir al Sayed Issa.

På internet har det också börjat spridas klipp från massakern. Enligt Yasir al Sayed Issa går det att se att en del av dem är från byn där massakern skedde.

– Det enda man kan se i de klippen är människor klädda i civila kläder som ligger döda och uppstaplade en efter en. Bland dem finns faktiskt yngre pojkar och tjejer.

Utvecklingen i Syrien är mycket allvarlig, enligt Ingmar Karlsson, verksam vid centret för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han säger att massakern kan öka spänningen mellan de två stora folkgrupperna i landet, alawiter och sunnimuslimer. Regimsidan domineras av alawiter, medan byn där massakern skedde är sunnimuslimsk.

– Syrien är på väg in nu i en oerhört farlig utveckling som jag tror kan eskalera och gå i samma riktning som vad som hände i Jugoslavien, där man nu försöker skapa så etniskt och religiöst homogena områden som möjligt.

Utvecklingen i landet är svår att få stopp på, det är halmstrån man griper efter, säger Ingmar Karlsson.

Från svensk sida är den officiella hållningen att konflikten ska lösas via FN, förenat med andra insatser, framför allt humanitära sådana. Men flera som Yasir al-Sayed Issa pratat med från Syrien börjar nu tappa tron på att FN ska kunna hjälpa till.

– Vi ser civila som dör varje dag, samtidigt som vi har FN-observatörer på plats som inte kan agera, som inte kan hindra att fler civila dör. Av den anledningen har man tröttnat på att Kofi Annan eller FN kommer att agera för att få stopp på våldet i Syrien, säger Yasir al-Sayed Issa.