Oro i USA inför Syriens kemiska stridsmedel

1:27 min

I USA oroas man i dag av rapporter om Syriens kemiska stridsmedel och landets utrikesminister Hillary Clinton sade att omvärlden ytterligare måste öka trycket på regimen i Syrien.

Enligt tidningen Wall street Journal har Syriens militär börjat flytta de kemiska stridsmedlen från de lager där de i vanliga fall finns. Det kan tolkas som att regimen i Syrien planerar att använda vapnen - antingen i utpressningssyfte eller mer konkret, skriver tidningen, som citerar amerikanska underrättelsekällor.

Syrien har stora lager av bland annat saringas och senapsgas, vilket länge oroat omvärlden. En talesperson för utrikesminister Hillary Clinton sade i dag att Syriens ledning kommer hållas ansvarig, om den inte kan garantera att de kemiska vapnen förvaras säkert.

Samtidigt försöker USA tillsammans med sina allierade driva igenom en resolution i FN som skulle sätta större press på regimen i Syrien - men har fortfarande inte fått med sig Kina och Ryssland. Det behövs tydligare reaktioner från omvärlden, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton under en resa i Asien.

– Assadregimen kommer inte förändras det minsta om inte omvärlden ökar pressen, sade Clinton, och hon uppmanade Ryssland att stödja det amerikanska resolutionsförslaget.