Datainspektionen granskar sajt mot "varghatare"

2:23 min

Datainspektionen har nu beslutat att granska en sida på internet där jägare hängs ut med namn och bild som varghatare. Förutom att publicera jägarnamn beskrivs där också hur man på bästa sätt saboterar en jakt.

Enligt Datainspektionen kan uppgifterna på sidan strida mot Personuppgiftslagen, PUL.

En av de som hängs ut på sidan är jägaren Jens Fogéus från Stjärnhov i Södermanland.

– Det är klart att det känns obehagligt. Man vet ju inte vilka som läser det där, det kanske finns någon som försöker sig på sabotage eller något sådant. Givetvis får man en olustkänsla av att vara där, säger Jens Fogéus.

Totalt rör det sig om ett 50-tal jägare och varghatare, som de kallas, från Kristianstad i söder till Sollefteå i norr, som publiceras med namn, bild, telefonnummer, adress och kartposition över var de bor. Det är framförallt personer som varit aktiva i vargdebatten på något sätt, antingen i media eller på internet.

Sidan har funnits sedan 2010 och drivs av en liten grupp frilansande djurvänner. I ett mejl till Ekot skriver de att de principiellt inte är emot jakt, men att de vill bli av med de personer som de kallar galningarna och varghatarna.

På sidan omnämns jägare i kraftigt negativa ordalag och under rubriken tips och tricks lär gruppen ut hur man på bästa sätt stör en jakt eller saboterar ett jakttorn.

Sidan har polisanmälts för bland annat förtal och brott mot personuppgiftslagen, PUL, och ärendet utreds just nu av Datainspektionen. Enligt Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen, får man inte registrera personuppgifter på ett sätt som kan anses vara kränkande.

– Man behöver göra en bedömning av huruvida det är kränkande eller inte för de som är registrerade på den här sidan. Nu har vi blivit uppmärksammade på sidan och har beslutat oss för att granska den, säger Camilla Sparr.

Hur det än förhåller sig så har polisen inga egentliga befogenheter att stänga sidan, eftersom den ligger på en server i Panama. Det berättar Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

– Naturligtvis kan vi ta kontakt med någon som äger en server och påtala ett sakförhållande, men vi har inga muskler för att beordra någon i Panama att stänga en hemsida, säger han.