Hillary Clinton har landat i Egypten

0:47 min

I dag väntar diplomati på högsta nivå när USA:s utrikesminister Hillary Clinton besöker Egypten och bland annat träffar landets nya president Muhammad Mursi, med bakgrund i muslimska brödraskapet.

Tidpunkten kan tyckas vara sällsynt besvärlig för ett första officiellt möte på högsta nivå mellan USA, som hade nära band till Mubarakregimen, och Egyptens nya ledarskikt med president Muhammad Mursi i spetsen. Han är demokratiskt vald, men har en islamistisk bakgrund.

Med Egyptens instabila politiska situation, där maktförhållandena mellan presidenten, militären och parlamentet är oklara, är förväntningarna låga på vilka utfästelser den egyptiske presidenten kan väntas binda sig vid.

Frågan är då varför besöket genomförs nu.

För USA är det strategiskt viktigt med en god relation till Egypten, som länge varit en betydelsefull länk mellan arabvärlden och Israel.

Enligt tv-kanalen CNN pekar rådgivare nära den amerikanska utrikesministern ut ekonomin som det område där USA starkast anses kunna påverka utvecklingen i Egypten. Obamas administration vill nu tidigt visa att de vill stötta Egyptens bräckliga ekonomi och därmed Muhammad Mursi.

Hillary Clinton väntas bland annat även träffa näringslivsrepresentanter under sitt besök.

Även det strategiskt så viktiga fredsavtalet mellan Egypten och Israel väntas komma upp.

Efter Egypten fortsätter Hillary Clinton till just Israel, där ledarskapet antagligen spänt väntar på att få veta om den amerikanska utrikesministern har med sig några besked om hur de nya makthavarna i Kairo ser på relationen till sitt grannland.