400 000 lämnar sina hem efter skyfall i Japan

1:23 min

400 000 människor uppmanas lämna sina hem i sydvästra Japan efter tre dagars intensiva regnoväder, som krävt 20 dödsoffer.

En halvmeter regn på tio timmar. Vatten som forsar rakt in genom husens fönster. Bilder på tomma bussar som står parkerade i vattenmassorna, där bara busstaken är synliga. Broar som inte längre är över vatten utan under. De bilderna har under dagen visats från de städer och byar i sydvästra Japan där människor som bäst evakueras från sina hem, på vissa håll med hjälp av soldater som skickats till undsättning.

På den sydliga ön Kyushu varnades befolkningen för nya jordskred och översvämningar i dag. De flesta som evakuerats kommer från den norra delen av ön, där floderna svämmat över. Ett 20-tal dödsoffer har hittills bekräftats. Och antalet saknade stiger. Till exempel rapporteras det om en man som satt i sin bil, när hela bilen spolades iväg.

Det sägs vara det största skyfall som drabbat Japan, och det är inne på sin tredje dag. Det har bara gått ett drygt år sedan en tsunami drog in över Japan och orsakade det förödande kärnkraftshaveriet i Fukushima. Vad notan i pengar och i människoliv blir efter regnovädret 2012 är fortfarande oklart.