Svensk man häktad på Cypern

1:31 min

Cyperns justitieminister bekräftar nu att det är terrormisstankar som ligger bakom gripandet av den 25-årige svensken. Enligt cypriotisk press finns det misstankar om att han planerat en attack mot israeliska turister på ön.

Enligt nyhetsbyrån Reuters och lokal press så ska mannen har rest till Cypern för att planera och utföra ett sprängdåd mot israeliska turister på ön.

Enligt justitieministern Loucas Louca greps svensken, som är i 25-årsåldern och av libanesiskt ursprung, i Limassol den sjunde juli efter uppgifter från utländska underrättelsetjänster om att mannen ska ha varit inblandad i terrorplaner.

En lokal tidning skriver att mannen ska ha letat efter platser där många israeliska turister rör sig, och kollat upp vilka bussar som turisterna åker med.

Israeliska medier har gått ut med att mannen under förhören ska ha sagt att han tillhör den libanesiska organisationen Hizbollah och att underrättelsetjänsten Mossad deltagit i gripandet eller förhören.

Men svenska utrikesdepartementet kan endast bekräfta att mannen har häktats.

– Det är den informationen jag har, det är en svensk medborgare i 25-årsåldern som har frihetsberövats på Cypern den sjunde juli, säger Anna Backlund på UD:s presstjänst

Enligt cypriotisk tv ska mannen ha rest till Cypern för att planera och iscensätta ett sprängdåd mot ett flygplan eller en buss, är det någonting ni kan kommentera?

– Nej, vi har inga uppgifter om det alls.

Det var i fredags som den svenske mannen frihetsberövades och häktades efter förhandling. Mannen är häktad i sju dagar och nästa förhandling är satt till fredag den 20 juli.

Den svenska ambassaden i Nicosia följer ärendet och mannen har fått ett juridiskt biträde.