Läkarförbundet kritiserar Body Worlds-utställning

1:52 min

I veckan öppnar utställningen Body Worlds i Södertälje. I utställningen visas preparerade lik i olika situationer. Men utställningen får kritik från bland annat Läkarförbundet.

– Vi är emot organhandel, och det här är som vi ser det en form av organhandel, säger Marie Wedin, ordförande på Läkarförbundet. 

Marie Wedin menar att en utställning som Bodyworlds gör döda kroppar till en handelsvara. Hon tycker att utställningen är ett tydligt exempel på när man har gått över den etiska gränsen för vad man får göra med döda kroppar.

Och särskilt förvånad är hon över att utställningen ska visas för barn.

Hon får medhåll av barnläkaren Lars H Gustafsson, som också undrar om de personer som donerat sina kroppar har vetat i vilket sammanhang de ska visas.

När utställningen Bodyworlds har turnerat runt i världen har den ofta väckt kritik. I utställningen visas riktiga människokroppar som bevarats genom en metod som kallas plastination.

Kropparna har ställts ut i olika positioner: Några spelar fotboll, andra spelar schack och två kroppar har samlag.

När Ekot pratade med några på stan rådde det delade meningar om utställningen. Johanna Selstedt kan tänka sig att ta med sig 10-årige sonen till utställningen, även om den kan vara lite obehaglig.

– Det ser ju faktiskt lite läskigt ut.

Skulle du vilja gå och se en sådan här utställning?

– Ja det vore nog lite fascinerande, det tror jag.

Vad är det som är fascinerande?

– Ja men att man ser hur det ser ut inuti.

 Men Inge Nordén är av en annan åsikt.

 – Det är makabert.

Skulle du vilja se en sådan utställning?

– Nej det tilltalar mig inte, jag vill nog se något vackrare än döda människor.

Styrelseordförande för Tom Tits Experiment i Södertälje utanför Stockholm, socialdemokraten Peter Karlberg, tycker att det är fullt förståeligt att många reagerar, men gör klart att museet har gjort allt de har kunnat för att försäkra sig om att kropparna har donerats frivilligt.

Syftet med utställningen är enligt honom att öka kunskapen om människokroppen.

– Att undersöka och exponera kroppsdelar är ju en del i att öka kunskapen om hur våra kroppar fungerar, att få se hur muskler och senor och allt annat samspelar, säger Peter Karlberg.

Men varken Marie Wedin eller Lars H Gustafsson tycker att det är ett bra sätt att förstå människokroppen på. Till exempel skulle dagens modeller i plast fungera lika bra.

– I läkarundervisningen använder man virtuella modeller där man kan sitta vid datorn och se det här mycket bättre och mer detaljerat. Så för den sakens skull behövs inte en sådan här utställning, säger Lars H Gustafsson.