Östergötland

Utsatta bärgare kan få hjälp av skyddsfordon

2:01 min

Att arbeta som bärgare är ett riskabelt arbete. Bilister och lastbilar kör ofta fort förbi, och ibland händer det att varningsskyltar och koner, som sätts upp av bärgarna, körs på och flyger i väg.

Nu kan det bli aktuellt att införa följebilar vid bärgning, för att minska riskerna.

– Det är ett farligt yrke. Det händer incidenter hela tiden och många mindre grejer rapporteras inte. De gånger det är nära rapporteras inte heller, säger Robin Klintrot, som jobbar som bärgare på Assistancekåren i Norrköping.

Bärgaren Mikael Bäckmark, på Assistancekåren i Norrköping, råkade ut för otäck incident i vintras.

– Jag hade just stannat med bärgningsbilen för att hjälpa ett fordon, då helt plötsligt brakade en lastbil in i bärgningsbilen. Som tur var hade jag hunnit hoppa ur bilen, berättar han.

De bärgare som vi träffar säger att de försöker skydda sig när de är ute och jobbar.

– Vi försöker sätta upp koner och varningstrianglar, men det är också ett riskabelt arbete. Ibland händer det att fordon kör in i konerna och varningstrianglarna så att de flyger, berättar Robin Klintrot.

Arbetsmiljöverket känner till bärgarnas farliga arbete. Värst är det vid motorvägar där hastigheterna är höga. Arbetsmiljöverket vill gärna att bärgarna ska bli bättre på att anmäla olika tillbud som de råkar ut för.

– I Stockholmsområdet har man börjat använda sig av så kallade TMA-bilar, skyddsfordon, i samband med bärgningsarbeten. Jag tror att dessa bilar även kommer att börja användas framöver här i länet, säger Johan Borgenvall, arbetsmiljöinspektör i Östergötland.

En TMA-bil är en följebil som upplyser om att bärgning pågår. Fordonet placeras framför en bärgningsbil som ett skydd. I Östergötland hoppas bärgare att TMA-bilar även ska börja användas i länet i framtiden. De har även önskemål om hur de vill att andra trafikanter ska bete sig när de passerar ett bärgningsarbete.

– Det vore ju bra om de kunde sakta ner farten när de kör förbi oss när vi arbetar, säger Mikael Bäckmark.

Annika Selin

annika.selin@sr.se