Manifestation för syriskt lag till Gothia cup

1:27 min

Samtidigt som det i dag rapporterats om de hårdaste striderna hittills i Syriens huvudstad Damaskus planerar Syrisk-arabiska kulturföreningen i Göteborg att genomföra en manifestation inne på Ullevi i samband med kvällens invigning av fotbollsturneringen Gothia cup.

Föreningen kräver ett snabbt beslut från migrationsdomstolen så att laget Qamishli, som föreningen sponsrar, ska hinna till turneringen i tid. Malek Laesker som är vice ordförande i syrisk-arabiska kulturföreningen i Göteborg.

– Barnen på som är medlemmar i Syrisk-arabiska kulturföreningen har bestämt att delta i invigningen av Gothia cup. För att visa vår röst för hela världen, att vi väntar på våra spelare i Qamishli, så ska de lägga sig ner och spela döda i 30 sekunder, säger Malek Laesker.

Det syriska laget är kvar i Damaskus medan deras öde bestäms av migrationsdomstolen i Göteborg. Med sin manifestation vill Syrisk-arabiska kulturföreningen sätta press på migrationsdomstolen att fatta ett snabbt beslut. Därför är manifestationen viktig säger Malek Laesker.

– Det är jätteviktigt för att visa svenska folket och migrationsdomstolen att det är barn som väntar på beslut i Damaskus. De sitter på ett hotellrum i Damaskus där det är oroligheter och skjutningar varje dag. Det handlar om deras liv, säger han.

Malek Laesker säger att föreningen kommer att ha en dialog med Gothia cups ledning angående kvällens manifestation. Från Gothia cups sida är man i dag försiktig i sina kommentarer om manifestationen.

– Hela invigningen av Gothia cup är en manifestation för mötet mellan mötet mellan barn och ungdomar, oberoende av nationalitet, hudfärg, kön och religion. Om det budskapet går förlorat i en enskild manifestation så vore det tråkigt, säger Pär Karlsson är talesperson för Gothia Cup.

Spelarna som skadades i Qamishli uppges vara skadade av rebeller och skyddades av syrisk polis och militär.