Rapporter om hårda strider i Damaskus

1:59 min

Från Syrien kommer idag rapporter om strider i Damaskus som beskrivs som de värsta i huvudstaden sedan upproret startade i mars förra året.

Människorättsaktivisten och Damaskusbon Salim Cher-bek berättar på telefon om de eskalerande striderna mellan regeringsstyrkor och oppositionsrebeller de senaste dygnen.

– Tidvis hör vi strider här i området, det är väldigt nära oss, mindre än någon kilometer, säger Salim Cher-bek.

Enligt den information han får är det regeringsstyrkor som går in i områden som beväpnade rebeller har tagit. Framför allt har det pågått hårda strider söder om staden.

– Det är där de som är beväpnade gömmer sig.

Striderna mellan regeringsstyrkor och oppositionsrebeller från Den fria syriska armen de senaste dygnen är de hårdaste i Damaskus sedan upproret startade, enligt aktivister och människorättsgrupper. Tung eldgivning har hörts från stadsdelen Tadamon i södra Damaskus, från Kfar Sousa i väst och från stadens östra delar, Jobar.

Minst 16 personer ska ha dödats i striderna i Syrien under dagen, enligt syriska aktivister.

Samtidigt fortsatte i dag det diplomatiska spelet om Syriens framtid när Marocko blev det senaste i raden av länder att sparka ut syriska diplomater. Marocko deklarerade att Syriens ambassadör i landet är persona non grata – icke önskvärd längre. Det syriska utrikesdepartementet svarade genast med att säga att Marockos ambassadör heller inte är välkommen i Syrien.

FN-sändebudet, Kofi Annan, träffar den ryska utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva i dag. Inför mötet sa Lavrov att Ryssland stödjer Annans fredsplan, men inte hårdare sanktioner mot Bashar al-Assads regim. Han tillbakavisade också att Ryssland skulle ha tagit ställning i konflikten.

Lavrov menade vidare att det finns drag av "utpressning" i de försök som nu görs för att få Ryssland att gå med på en ny FN-resolution om Syrien. Lavrov syftade på att FN-uppdraget i Syrien kanske inte förlängs om inte Ryssland går med på en resolution.