Problemen kring säkerheten runt OS fördjupas

2:10 min

Säkerhetsföretaget G4S har inte lyckats anställa tillräckligt med vakter till det stora idrotts-evenemanget i London.  I går fick polisen rycka in på minst 8 platser som G4S skulle ha bevakat, men där vakterna helt enkelt hade uteblivit. Idag ställs chefen för G4S inför parlamentets inrikesutskott, där han kommer att utsättas för tuffa frågor.

Säkerhetsskandalen kring OS är det stora samtalsämnet i brittiska medier sedan flera dagar. Företaget G4S skulle enligt kontraktet med OS-arrangörerna leverera 13 700 säkerhetsvakter, för att bland annat bevaka arenorna.

Istället har man bara lyckats få fram 4000 vakter som är utbildade och klara att börja jobba. Fortfarande mindre än två veckor före invigningen, försöker man desperat anställa fler och snabbutbilda.

Bristen på vakter har redan fått konsekvenser; på minst åtta platser i går blev polisen tvungen att rycka ut för att fylla hål efter att säkerhetsvakter från G4S aldrig kommit till sitt uppdrag, rapporterar BBC.

Till exempel på ett hotell i Manchester, där två OS-deltagande fotbollslag skulle bo - 56 vakter var planerade att bevaka hotellet, men bara 17 dök upp.

Det var först i slutet av förra veckan som problemen för G4S blev kända. Sedan dess har företagets aktie rasat och chefen Nick Buckles har bett om ursäkt.

I dag får Buckles det hett om öronen igen, när han ska frågas ut av parlamentets inrikesutskott, klockan ett svensk tid.

Att G4S-chefen kan komma att behöva avgå efter att OS är över diskuteras redan öppet. Men även inrikesministern Theresa May är hårt ansatt.

Själv säger hon att hon inte fick information om bristerna förrän i onsdags. Men Labour-politikern Yvette Cooper undrade, när May frågades ut i parlamentet, hur det kunde komma sig att den ansvariga ministern var den enda som inte visste någonting.

Mycket av diskussionen här handlar nu om vem som visste vad och när. En hemlig rapport till inrikesministeriet ska enligt tidningsuppgifter redan i september förra året ha rest frågetecken kring G4S kapacitet.