Mordförsöket i Strömsund

Missnöjda åhörare på imamrättegången

1:09 min

Det var upprörda känslor i Östersunds tingsrätt under tisdagen när rättegången mot de två personer som misstänks för inblandning i mordförsöket i Strömsund skulle ha avslutats men förlängs till imorgon. Under tisdagen hölls förhör i en mindre rättegångssal och alla åhörare fick inte plats, vilket fick flera uzbekier att ilskna till och vilja DO-anmäla tingsrätten.

Under rättegångens fjärde dag har två vittnen hörts. Det ena vittnet är en kvinna som bott ihop med paret i Malmö. Hon säger att hon aldrig hört något om att paret skulle till Lappland, som de själv hävdat, och att Strömsund bara var ett stopp längs vägen. 

Det andra vittnet är en person som den misstänkte mannen hävdar har varit hans arbetsgivare. Idag hördes arbetsgivaren i rätten och han förnekade att mannen har jobbat hos honom.

Mannen hörs på nytt
Idag har rätten också ställt fler frågor till den misstänkte mannen. Igår sa ett vittnet att den misstänkte mannen visst har träffat imamen i Strömsund. Det förnekar han fortfarande.

Arga åhörare

Under förmiddagen skulle flera förhör hållas via videolänk och förhandlingarna fick därför flyttas till en mindre sal. Det medförde att bara ett fåtal av de cirka 30 uzbekiska åhörarna fick plats och de andra fick inte vara med i salen.

På eftermiddagen flyttades alla tillbaka till den större salen óch då lämnade flera av åhörarna in ett klagomål på ryska där de sa att de skulle anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

På onsdag fortsätter rättegången och då ska den skjutne mannen son höras.