Tisdag 17 juli

Ungdomar knyter kontakter på internationellt läger

Det lagades pyttipanna i skolköket när Sommarpatrullen besökte ett internationellt läger för ungdomar i Magnarp utanför Ängelholm. Under tre veckor ska ett tjugotal unga lära känna varandra och sina olika kulturer, knyta vänskapsband. Och genom att lösa de konflikter som dyker upp är tanken att deltagarna också utvecklas som människor.

– Jag har fått väldigt många nya vänner som jag hoppas jag kommer att ha kvar länge, säger Helena Bing från Norge och rabblar en rad länder; Bralsilien, Ecuador, Italien med flera.

På köpet har hon också lärt sig danser och så har hon lärt sig laga flera nya maträtter.

Olaf Rutgersson är med som ledare den här gången, han berättar att han har varit med på många läger sedan han var elva år. Idag är han 29. 

Tanken med CISVs läger inte bara att få vänner utan också att se skillnaderna och lära sig arbeta tillsammans med någon som har en annan kultur, exempelvis när det gäller att komma i tid. Och konflikter är till för att lösas, något som också gör att man utvecklas, säger han.

– Igår hade vi många konflkter som kom upp till ytan och många tyckte det var jobbigt, men i slutändan gick det väldigt bra, berättar Olaf Rutgersson.

Bakom arrangemanget står organisationen CISV (children international summervillages) som sedan starten 1951 arrangerat tusentals internationelal läger och projekt runt om i världen. I Sverige har man omkring 15000 medlemmar.