Mölltorp/riksväg 49

Förbättring av olycksdrabbad väg dröjer

1:31 min

Efter trafikolyckan på riksväg 40 där en tolvåring dog startade Erica Flood och Carina Endresen Karlsson en namninsamling för att förbättra säkerheten på vägen. Men de ansvariga tjänstemännen tror inte att namninsamlingen påskyndar processen.

Hållplatsen längs med riksväg 49 har länge varit ett orosmoment. För att ta bussen måste du korsa den hårt trafikerade vägen.

Så sent som i förra veckan avled en tolvårig flicka efter att ha blivit påkörd av en personbil på platsen.

– Här brukar man ju få stå och vänta. Det kommer bilar från båda hållen, men också inifrån Mölltorp, så det är ganska otäckt att stå här. säger Erica Flood när vi träffas vid riksväg 49.

Spåren efter den tragiska olyckan finns kvar. I vägkanten har anhöriga lämnat blommor och ljus.

Kräver att hållplatsen flyttas
Nu har Erica Flood och Carina Endresen Karlsson fått nog.
De har startat en namninsamling för att få en säkrare miljö vid busshållplatsen.

Ett dussintals protestlistor har lämnats i olika butiker i Mölltorp och Karlsborg, bland annat vill de att hållplatsen flyttas en bit bort från infarten.
Fartkameror och sänkt hastighet från 70 till 50 km/h står också på önskelistan.

– 70 är alldeles för mycket, det är såpass många som kliver av bussen. Det är både de som jobbar i Skövde och gymnasieelever så det är jättemånga som åker här varje dag, säger Carina Endresen Karlsson.

"Vårt arbete ger snabbare resultat"
Men Anders Lundgren, ordförande i bygg- och miljönämnden i Karlsborgs kommun tror inte att en protestlista kan skynda på säkerhetsarbetet på 49:an.

– Jag tror att det arbete vi lägger ned i kommunen och hos Trafikverket ger ett större och snabbare resultat än namninsamlingen. Men visst är det viktigt att folk engagerar sig i sådana här frågor, säger han.

Kommunen är medveten om problematiken och det förs alltså en dialog med Trafikverket om hur man ska lösa situationen. Man har tidigare lagt fram ett förslag om att Koporten som ligger i närheten av hållplatsen ska rustas upp och göras om till en tunnel. På så sätt skulle resenärerna slippa korsa den hårt trafikerade vägen.

Kan inte lova något
Nästa möte med trafikverket är planerat till hösten. Men Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket, vågar inte svara på när en förbättring skulle kunna ske.

– Det är många platser som är osäkra och det är alltid en hård prioritering som ska göras. Men det är klart att det här är lika angeläget som många andra ställen, säger Peter Behrman.

Kajsa Lundström
kajsa.lundstrom@sverigesradio.se