Anhöriginvandring till Sverige från Somalia

20 min

Många somalier har under flera år försökt återförenas med föräldrar och barn som bor i Sverige, men inte kunnat det eftersom svenska myndigheter inte har erkänt somaliska pass som giltig identitetshandling. Reglerna ändrades i januari i år, när Migrationsöverdomstolen i ett prejudicerande fall tog beslut om att DNA-test kan användas som bevis för släktskap. Nu kan alltså somaliska flyktingar ansöka om att få komma till Sverige, och hittills har antalet ansökningar från somalier i diasporan ökat med 30%. En stor andel av de somalier som har flytt kriget i sitt hemland bor i Kenya, och där hoppas många familjer nu på att få komma till Sverige. Lotten Collin har följt familjen Farah. Efterföljande samtal med integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Abdulkadir Sharif, flyktingssekreterare i somaliska riskförbundet. 17-timmen

Det är måndag morgon på svenska ambassaden i Nairobi. Klockan är tio i nio när det visar sig att Tarig och hennes barn inte fyllt i alla blanketter - det ska vara två exemplar av varje formulär.

Det blir stressigt, intervjun ska börja klockan nio och då ska allt vara ifyllt och klart. Pappren ligger utspridda runtomkring oss tillsammans med vigselbevis och passfotona som Tarig och de sju barnen tagit dagen före.

Sedan är det dags för DNA-prov och intervju. Tarig ropas in i ett av båsen, bakom en väl förseglad betongdörr. Jag och barnen sitter kvar utanför på stentrappan. Det ser ut som ett sjukhus här, säger 15-åriga Ayuun.

Ambassaden har precis öppnat sin konsulära avdelning, den är ombyggd för att kunna ta emot den anstormning av somaliska flyktingar som nu väntas komma: 200 blanketter om dagen delas ut till folk som vill ansöka om att få återförenas med barn och föräldrar i Sverige.

– Vi har beställt bänkar men de har inte kommit än, säger ambassadpersonalen ursäktande. 

I Rinkeby utanför Stockholm, några veckor tidigare, har Hassan Ali Farah klätt upp sig i kostym inför mitt besök. Hans mobil låter hela tiden, det är barnen som ringer och sms:ar.

Lägenheten han bor i är en delad trea, Hassan förfogar över ett av rummen och kök. Försommaren har precis kommit till Sverige och han längtar efter att Tarig och barnen också ska komma hit.

– Om mina barn kommer hit så kan jag få lugn och ro, tid att tänka. Just nu känns det som att min kropp är här, men mitt hjärta är i Kenya, säger Hassan. Du vet, barn är en gåva från gud, så som förälder är det mitt ansvar att ge dem ett bra liv, en utbildning.

Liksom så många andra, flydde familjen Somalia efter att ha attackerats av islamistmilisen Al-Shabaab. En dag för tre år sedan kom en döttrar gråtande hem med sönderrivna kläder. Män från Al-Shabaab hade försökt våldta henne, så de gömde sig hemma. Men då sköt de mot huset och slängde granater på dem så att taket rasade in, berättar Tarig. Efter det flydde de till Kenya.

Äldsta sonen i familjen, Abdrnafa, säger att han inte kommer att klaga på någonting så länge han får spela fotboll. Jag vill bara slippa undan Al-shabaab, säger han.

– Min bästa vän sköts i huvudet av al-shabaab. Jag såg det, jag var där, berättar AbdrNafa.

– När jag tänker på den dagen så mår jag inte bra.