Nya metoder ska bota social fobi

2:43 min

Omkring 15 procent av befolkningen har någon gång lidit av social fobi - ett tillstånd som kan leda till missbruk, depression och isolering. Nu har nya behandlingsmetoder utvecklats för att fler ska tillfriskna.

– Jag uppfattade det bara som blyghet när jag inte vågade räcka upp handen i skolan. I 20-årsåldern blev det ännu tydligare när jag undvek dejting till exempel. Jag kunde också få panikångest på bussar, säger Lou Rehnlund.

Hon beskriver rädslan som djurisk och som inte går att påverka.

Utmärkande för social fobi är en extrem rädsla för att göra bort sig, och den drabbade undviker olika sociala situationer.

Social fobi är också en av de vanligaste orsakerna till att elever hoppar av skolan, och den kan leda till missbruk och depression.

Omkring 15 procent av befolkningen lider av tillståndet under någon period i livet. Psykologen Jan-Erik Nilsson har i sin forskning kommit fram till metoder som förändrar patienternas negativa självbild. En av de behandlingsmetoder han utvecklat är att patienten ska hålla ett tal, ett agerande som brukar utlösa social ångest, och sedan lyssna på det i efterhand.

– När man gör detta så får patienten se eller höra att det inte var så tokigt, säger Jan-Erik Nilsson.

En annan behandlingsmetod är att patienten under avslappning framkallar negativa minnesbilder från barndomen som antas ha orsakat social ångest.

– Man skriver om minnet och föreställer sig att det hände andra saker eller får någon slags upprättelse i den situationen, säger Jan-Erik Nilsson.

Forskning visar att social fobi oftast uppkommer i tonåren och kan för vissa pågå hela livet.

Jan-Erik Nilssons behandlingsmetoder har inre mentala föreställningar i fokus och det tror han är en nyckel för att fler personer ska kunna tillfriskna.

– När terapeuter börjar använda sig utav den kommer fler att bli botade från social fobi, säger Jan-Erik Nilsson.

Lou Rehnlund fick behandling via en försöksstudie vid Karolinska Institutet och är så gott som frisk i dag.

– Det är ett mirakel, säger hon.