Gratiskurser erbjuds på elituniversitet

1:25 min

Tolv toppuniversitet bland annat Caltech i Kalifornien erbjuder från i höst gratis utbildningar i till exempel teknik, medicin och historia på webben. De ansluter sig till samma nätutbud som Princeton och Stanford. Därmed kan vem som helst med en dator och internetuppkoppling följa elituniversitskurser, var som helst i världen.

Föreläsningarna är inspelade på video och var tionde minut avbryts lektionen med en frågesport så att nätstudenterna hänger med. De har läxor och kan umgås med varandra på nätforum, skriver tentorna på datorn och får omdömen av sina kursare.

De flesta universiteten som nu går online kommer inte tillgodoräkna poäng eller ge en formell examen till nätstudenterna, men University of Washington har sagt att man kan tänka sig det, mot en avgift och kompletterande tentamen.

Många svenska universitet erbjuder redan distansutbildningar via nätet gratis, och elithögskolor som MIT och Harvard har också gjort det sedan några år tillbaka.

Det finns exempel på kurser som samlat mer än 100 000 studenter. Men nu öppnar alltså en drös till av USA:s elithögskolor gratiskurser som kan följas av unga fattiga som inte har råd med enorma studieavgifter eller att ta sig till USA.

För övrigt går också ett skotskt, ett kanadensiskt och ett schweiziskt universitet in i den nya satsningen, så det blir kurser även på franska.

Det amerikanska företaget Coursera som samlar alla de nya nätkurserna räknar med att kunna dra in pengar på att sälja namn på toppstudenter till företag som söker arbetskraft.