Sommarhettan tvingar sydeuropéer att evakueras

1:08 min

Tusentals människor på flera håll i södra Europa, har evakuerats på grund av våldsamma skogs- och markbränder. Kanarieöarna, Mallorca och Grekland är värst drabbade.

Grekiska myndigheter har utlyst undantagstillstånd i fem byar och städer i Grekland, bland annat i närheten av Greklands tredje största stad Patras med 220 000 invånare.

Tv-bilder visar tjock rök stiga upp från omgivningarna kring den grekiska staden och räddningstjänsten har börjat evakuera invånare i utkanten av Patras.

Drygt en vecka med kraftig värmebölja tillsammans med starka vindar gör att elden är mycket svårsläckt trots att både flygplan och helikoptrar vattenbombar barrskogen där elden har mest fäste.

Förutom Grekland är även Mallorca drabbat av skogsbränder. Och på kanarieön Teneriffa har 1 800 människor hittills evakuerats från byar och städer som hotas av bränder.

Hittills har turistområdena och stränderna på Teneriffa klarat sig, men en av bränderna har börjat sprida sig in i Teide Nationalpark som är en av öns turistattraktioner.

Sommaren i södra Europa är på sina håll ovanligt varm, på Cypern ligger temperaturerna till exempel omkring 45 grader och flera personer har fått föras till sjukhus.