Nätaktivism

Antirasister får stöd på #hängutmigmed

1:11 min

När Nadja Olofsson och hennes två vänner i Bollnäs ville manifestera mot främlingsfientlighet hängdes de ut på nätet av rasisterna. Men nu får de stöd av andra antirasister på Twitter under hashtaggen #hängutmigmed.

–Vi tycker att vi har sett så mycket rasism, både i Bollnäs, i Sverige och i världen, bland annat den här rasistiska demonstrationen i lördags. Då kände vi att vi skulle samla människor och visa att det finns människor som tycker att mångfald är något positivt, säger Nadja Olofsson.

I helgen demonstrerade en grupp unga män mot våldtäkter som ägt rum i Bollnäs. De bar runt skyltar med hängsnaror, tal hölls och främlingsfientligt material delades ut.

–De tyckte att man skulle hänga dem som tog det påtvingade mångfaldssystemen under sina armar, berättar Nadja Olofsson.

För att visa sitt stöd för mångfalden i samhället startade hon och hennes vänner ett evenemang på Facebook och kallade till en manifestation. Men för det här blev de uthängda på främlingsfientliga sajter.

På sociala medier fick de också snabbt stöd, bland annat under hashtaggen #hängutmigmed som trendar på Twitter. Vänsterpartisten Maria Thunberg var den som startade hashtaggen.

–Det har delats statusuppdateringar på Facebook och jag ville starta något liknande på Twitter, säger hon.

Att hashtaggen är bland de mest använda på Twitter är något som hon aldrig kunde tänka sig.

–När jag var arg och vansinnig och ville skrika ut min avsky och mitt stöd för tjejerna trodde jag aldrig att det skulle sluta med det här. Det trodde jag inte, men jag är väldigt glad att det har gjort det, säger Maria Thunberg.