Vad har hänt med smörblomman?

Hej Odla med P1!
 
Hittade denna revsmörblomma vid ogräsrensning, där stjälkarna är hopväxta till ett band. Om den högra, som är växt på samma sätt, satt ihop med en reva kunde jag inte se.
Tänkte spara dem för att se om det växer ut några revor, och om de blir lika missbildade.
Hur ofta händer något liknande?
 
Mvh.

Sven Andersson

Hej Sven

Visst ser din revsmörblomma märklig ut! Detta fenomen kallas för fasciation (eller cristation) eller på svenska – förbandning. Den platta och breda stjälken ser ut att bestå av många stjälkar som har vuxit ihop till en.

Denna förändring i växtens uppbyggnad anses vara orsakad av fysiologiska eller genetiska orsaker. Fysiologiska faktorer kan vara olika typer av skador på själva tillväxtpunkten (meristemet). Antingen det är en fysiologisk eller genetisk orsak till fasciation så sker en onormal celldelning i meristemet. Detta kan antingen leda till att blad och blommor samlas till en kvast i toppen på den platta stjälken (se bilden på revsmörblomman) eller så bildas blad strödda utmed stjälken och blommorna samlas i en gyttring i toppen på stjälken. Det sistnämnda har jag sett på t.ex. krollilja och riddarsporre.

Fasciation är inte ovanligt att träffa på men det är omöjligt att säga hur vanligt det är. Förutom krollilja och riddarsporre har jag träffat på detta fenomen på tistel, maskros, fingerborgsblomma, tuppkam (Celosia Cristata-gruppen) och drakvide (Salix udensis ’Sekka’). De två sistnämnda säljs på grund av förbandning.

Maj-Lis Pettersson