
Norge hedrar och sörjer offren på minnesdagen
Attentaten i Norge fredagen den 22 juli 2011, där 77 personer miste livet, saknar motstycke och har kallats det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. I dag minns hela världen det fruktansvärda som hände för ett år sedan. Följ Ekots rapportering från årsdagen.
Minnesdagen inleddes med en som till stora delar förstördes av Anders Behring Breiviks bilbomb. Det norska kunga- och kronprinsparet och regeringen med statsminister Jens Stoltenberg var på plats. Och han konstaterade att 22 juli alltid kommer vara förknippat med alla dom som miste livet och deras anhöriga och vänner:
– Vi har inte glömt löftet vi gav varandra för snart ett år sedan. Vi skall alltid se alla er som sörjer och sliter och strävar med att tackla vardagen, sa Jens Stoltenberg och han uppmanade alla som känner någon drabbad att knacka på och prata med en granne, en kollega eller klasskamrat som kan behöva någon att prata med.
– Ett samtal kan hjälpa den som sörjer, sa statsministern.
Några hundra personer följde ceremonin i regeringskvarteret. Bland dem Rut Rasmussen som jobbar just i det här kvarteret, men inte den 22 juli förra året.
Hennes närmaste kollegor klarade sig med livet i behåll, men en av dem miste en son på Utöya.
Att det skulle hända något sådant här, kunde hon aldrig tro. 40 år har hon jobbat i regeringskvarteret.
– Att det kunde ske, det är helt otroligt. Jag tyckte att säkerhetsarrangemangen var alldeles för stränga i regeringskvarteret, men jag ser annorlunda på det i dag, säger Rut Rasmussen.
Klockan elva hölls en minnesgudstjänst i domkyrkan i Oslo. Blå blommor på höga stjälkar smyckade Oslo domkyrka under minnesgudstjänsten och bänkarna var fyllda till sista plats. Många stod längs väggarna och följde gudstjänsten.
Biskop Helga Haugland Byfuglien fokuserade i sin predikan på sorgen.
– Vi har tänt ljus, lyft rosor och hållit om varandra, men mörkret hos dem som har det tyngst blir inte alltid ljusare av det. För mycket djupare och längre in än alla våra ideal, frågor, tankar och känslor är sorgen över alla som blev offer för en gränslös ondska som slog till, planlagt och brutalt, mitt i livet, sa hon.
Klockan två på eftermiddagen började en minnesceremoni på Utöya där anhöriga och överlevande samlas. De svenska socialdemokraterna Stefan Löfven och Mona Sahlin deltog också på ön, samt artisten Mikael Wiehe och Danmarks statsminister Helle Torning-Schmidt.
AUF-ordföranden Eskil Pedersen, som överlevde massakern höll strax efter klockan två tal på Utöya.
– Där vi satt med våra vänner för ett år sedan. I dag så minns vi dem, i morgon kämpar vi vidare med det de trodde på. Det gör ofattbart ont att de inte är här med oss. Men ingen som har blivit älskad försvinner.
– Han tog några av våra vackraste rosor, men han kan inte stoppa våren.
14.20 började statsminister Jens Stoltenberg att tala.
-- Det är så gott att vara här, och samtidigt gör det så ont.
– Alla som dödades så brutalt, alla som blev märkta för livet, som blev jagade runt på ön. Detta kommer alltid att förbli Utöyas dubbla arv.
– Vi ska aldrig ge utrymme för extremismen, fortsatte han.
Danmarks statsminister Helle Torning-Schmidt, som också deltar i ceremonin, talade efter Stoltenberg.
– Den 22 juli är inte bara en minnesdag i Norge. Förra året på den här dagen stod världen stilla. En stilla och fridfull sommardag förvandlades till en mardröm.
Svenske Mikael Wiehe höll efter det tal och sjöng. Han har tidigare varit och sjungit på AUF:s läger på ön och sa tidigare till Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist att han inte vågade känna efter hur det skulle bli att komma till Utöya i dag.
Ceremonin på Utöya avslutades klockan 15.00 med att alla ställde sig upp och sjöng "Vi är alla AUF-are".
Ekots Jenny Sanner Roosqvist när de kom tillbaka från ön. Ev av dem var Grete Gjeset ssom var nöjd med dagens minneshögtid.
– Jag tycker att det var väldigt fint, ledsamt och fint, sade Grete Gjeset.
På kvällen har tusentals människor samlats på Rådhusplatsen i Oslo centrum för den konsert som hålls till minne av offren.
Under tidig kväll har regnet börjat strila ned över staden. Vinden friskar i rejält från Oslofjorden bortom scenområdet. Framför scenen syns ett hav av paraplyer. Många i publiken bär en ros i handen.
Sveriges Radios Nordenkorrespondent Jenny Sanner Roosqvist är på plats vid konserten och rapporterar om åtskilliga åtskilliga tiotusen människor som samlats.
-- Det är en god stämning, man vet att det är något fint man vill vara med och hedra offren från terrorattackerna, och också uppleva en stämningsfull konsert. Att man samlas tillsammans är viktigt för många, säger hon.
Det går rykten om att Bruce Springsteen, som befinner sig i Oslo, kanske ska spela på konserten.
En av dem som stått och väntat länge för att få en plats till konserten är Helene Karlsen.
Svenska Laleh var först upp på scenen på minneskonserten med låten "Some die young". Efter det höll Norges statsminister Jens Stoltenberg ännu ett tal.
– Vi hade ett val för ett år sedan. Vi hade kunnat stänga oss inne bakom fruktans dörr, istället öppnade vi upp och byggde broar av tillit. Det var vårt spontana svar på våldet i fjol. Vi valde rätt, säger han.
Strax efter klockan 21 ställde sig mycket riktigt Bruce Springsteen på scenen i Oslo för att medverka i minneskonserten. Han sjöng "We shall overcome" och efter att han spelat hördes jubel och applåder över hela Rådhusplatsen.
Förutom Laleh och Bruce Springsteen uppträdde bland andra Halvdan Sivertsen, Vinni, Marit Larsen och Lars Lillo-Stenberg og Delillos på minneskonserten.
Också runt om i Sverige uppmärksammas årsdagen, bland annat med minnesgudstjänster i Stockholm och Göteborg. På Sergels torg i Stockholm klockan 15.25, på minuten ett år efter att bomben i Oslos regeringskvarter exploderade.
Dessutom är AUF-ordföranden Eskil Pedersen sommarvärd i P1, och det förinspelade programmet sändes samtidigt i Sverige, Norge, Finland och Danmark klockan 13.00.
Han sa i sitt program att det de upplevde på Utöya är något som ingen ska behöva uppleva.
– Barn simmade för sina liv. Ungdomar sprang för sina liv. Unga människor är märkta för livet.
– Det som hände för ett år sedan är fortfarande ofattbart. Sorgen är fortsatt stor och gör fortfarande ofattbart ont. Jag tvingar mig själv att se ljuset
– Tusen tack för att ni alla delar den här dagen med oss.
Ekot/TT
Dygnen av skräck
#text=5199097#Attentaten i Norge fredagen den 22 juli saknar motstycke och har kallats det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. Läs om Norges mörkaste dygn sedan kriget.
"Som i ett undantagstillstånd"
#text=5198907#
Dygnen av skräck och förtvivlan
#text=5199097#