Bärplockare riskerar bli tvångsförflyttade

1:59 min

Minst 500 bärplockare i norra Uppland riskerar att bli tvångsflyttade. Skogsförvaltaren Stora Enso har vänt sig till kronofogden för att få bort bärplockarna, som ska ha brutit mot allemansrätten.

– Man får åka runt med bilar och kika. Det försvinner bensin och cyklar. Det är det värsta, säger Jonas Ronnerfors som bor i Mehedeby.

Längs med grusvägarna utanför Tierp finns många små och stora tältläger. Det är mitt dagen när Ekots reporter besöker, så många tält är tomma. Mara från Bulgarien, som kommit hit för tredje året, säger att bärplockarna aldrig har varit så många som i år.

– Det finns inga jobb i Bulgarien. De flesta kommer hit för att få mat på bordet. Men några kommer hit och förstör för den stora gruppen, säger Mara.

– Det finns de som kommit hit med ett syfte att utföra kriminella handlingar, men det är bara ett fåtal. Vi är här för att försörja oss, säger Mara som berättar att årets bärsäsong har varit dålig och att bristen på pengar gjort att några stulit bensin och mat.

Hon planerar, som många andra bärplockare att försöka ta sig vidare för att stämningen här i Mehedeby är hätsk. Bärplockarna har blivit attackerade av män som haft sönder bilar och kastat sten.

– Jag och mina döttrar har inte sovit i natt. Vi är för rädda, säger Mara.

Stora Enso som förvaltar skogen står handfallna. Man räknade med ett 30-tal bärplockare, men i stället kom minst 500.

Detta i kombination med att det bland annat har huggits ner träd och  att det eldats på flera platser, ledde till en begäran om avhysning

– Det är allemansrätten som gäller, men det har inte fungerat. Något måste göras, snart ska romerna informeras, säger Fredrik Granath, regionchef på Stora Enso.

Nu väntas beslut från Kronofogden. Var bärplockarna ska ta vägen är oklart.

Mara heter egentligen något annat.