Brösarp

Slalomtävling i grön backe

1:31 min

Ett slalomderby pågick under fredagseftermiddagen i Brösarp. I brist på snö fick det bli skidåkning på gräs och det är faktiskt inget ovanligt om man ser på världen i stort. Det säger Erik Blomqvist som är ordförande i Brösarp Alpina skidklubb.

– Det är faktiskt lika stort som skidåkning på snö. Det är väldigt populärt i Östeuropa och i Asien, säger Erik Blomqvist.

Utrustningen är nästan som på vintern, med pjäxor och stavar, men skidorna är lite annorlunda. Snurrande larvfötter som på en stridsvagn gör att det går snabbt ner för backen.

Tävlingen i Brösarp var först tänkt att vara för de lokala klubbarna, men ryktet spred sig över landet, exempelvis ända till Värmland, där familjen Grassl bor. Pappa Helmut vann SM i störtlopp på snö för över 30 år sedan och har också åkt en del på gräs. Samma grässkidor, använder han nu som då. Det böjar bra men efter några meter gör han en vurpa.

– Det var bindningen som gick av, säger Helmut Grassl.

Hans dotter Paulina bara skrattar och tror inte så mycket på sin pappas förklaring. Själv kom hon tvåa i junior-VM i slalom i år, men hon har aldrig åkt på gräs.

– Vi kom ner från Sunne bara för att delta i tävlingen här. Det är första gången i Skåne och mina vänner undrade varför jag skulle hit och åka skidor nu. Men när ja sa at det var på gräs så förstod de.

Far och dotter åker upp med liften för att mäta sina krafter motvarandra. Helmut Grasl blir precis slagen av sin triumferande dotter.