Tuffa strider och hårda prövningar för syrierna

2:12 min

I Syrien kontrollerar nu regeringsstyrkorna åter de största delarna av Damaskus efter arméns kontraoffensiv i går. Men Fria Syriska armén säger att de inte gett upp, bara tillfälligt dragit sig tillbaka.

Rasande strider, stängda butiker, tomma gator. I 40-gradig värme med strömmen bruten och brist på mat och kontanter, dessutom fullständig fasta under dygnets ljusa timmar, det är en tålamodsprövande tillvaro för invånarna i huvudstaden.

I torsdags gav regeringsstyrkorna boende i stridszoner i Damaskus 48 timmar på sig att lämna, det gällde både civila och rebeller. I dag har de 48 timmarna gått, frågan är om armén planerar något mer, om det är en ytterligare upptrappning av storoffensiven i går.

Fyra av de stadsdelar som rebellerna kontrollerade i Damaskus återtogs av regeringsarmén under gårdagen.

Med tungt beväpnade soldater, stridsvagnar, andra pansarfordon och attackhelikoptrar gavs inte mycket annat val till rebellerna än att dra sig tillbaka. De som ändå stannade och slogs dödades eller tillfångatogs.

Men slaget om Damaskus är inte över. Fria Syriska armén säger att tillbakadragandet bara var taktiskt och tillfälligt, och fortfarande pågår det strider i minst tre stadsdelar.

Också i landets näst största stad Aleppo, pågår våldsamma strider. I går ska säkerhetsstyrkor dessutom ha öppnat eld mot en stor demonstration i staden.

Sent i går kväll rasade vad som tycks ha varit våldsamma strider också vid huvudgränsövergånen mellan Syrien och Irak. Irakisk militär har spärrat den irakiska delen med betonghinder, men ihållande ljud från automatvapen och kraftiga explosioner kunde höras från den syriska sidan sent på kvällen. Gränsövergången togs i torsdags över av rebeller.

Iraks regering har börjat evakuera sina medborgare i Syrien och ber Syriens regering om hjälp. Israel har höjt beredskapen för att kunna ingripa om regimen väljer att ta hjälp av sin samarbetspartner islamistiska Hizbollah, som hela tiden stött regimen.

Även om FN:s säkerhetsråd varit oeniga internt om hur Syrienkrisen ska hanteras, enades de i går i sista stund om att förlänga FN-observatörernas mandat med ytterligare 30 dagar. Beslutet fattades bara timmar innan mandatet formellt skulle löpa ut. Nu stannar de, åtminstone en månad till.