Syrienkonflikten gör Libanon allt mer oroligt

1:47 min

I Syriens grannland Libanon växer oron för att den pågående konflikten i Syrien ska spridas till landet. Oroligheterna vid gränsen växer och libanesiska soldater ska nu placeras ut efter flera syriska attacker mot gränsbyarna.

De senaste dagarna har raketer skjutits in mot libanesiska byar från Syrien. Flera personer uppges ha skadats och Libanon planerar att placera ut uppemot 7 000 soldater i gränsområdena mot Syrien.

I Libanon har shiarörelsen Hizbollahs maktposition stärkts under senare år och besitter nu de tyngsta ministerposterna i den libanesiska regeringen.

Hizbollah finansieras till stora delar av just Syrien tillsammans med Iran och har sedan revolutionens början gett sitt stöd till al-Assad-regimen och hävdat att det som sker i Syrien är en intern angelägenhet.

I Libanon har konflikterna mellan pro- och antisyriska grupperingar alltid varit hårda och nu utsätts kritikerna för trakasserier, hot och mordförsök.

Parlamentsledamoten Boutrus Harb, som utsatts för flera mordförsök, säger till den libanesiska tv-kanalen LBC att Syrien försöker hota Libanons stabilitet för att få bort uppmärksamheten från all brutalitet som sker i Syrien men också för att visa världen att Libanon stödjer terrorister i Syrien.

För Libanon handlar det inte enbart om politik utan är också en fråga om säkerhet. Hizbollah anklagas för att ligga bakom mordförsöken på aktivister i Libanon.

Dessutom kontrollerar Hizbollah tillsammans med Iran den libanesiska regeringen, ekonomin och säkerhetsfrågorna, anser liberalen Mustafa Geha.

– Man ser hur stor kontroll de har, säger Mustafa Geha.