Biografmördaren beställde ammunition på nätet

Biomördarens nästa tilltänkta offer var en polis, slår Auroras rasande polischef fast sedan han fått bombexperternas rapport från mördarens försåtminerade bostad. Där var sprängmedel nog att lägga hela kvarteret i ruiner.

Polisens experter rörde sig försiktig, centimeter för centimeter när de sökte efter och oskadliggjorde mängder av laddningar i lägenheten.

– Inga misstag fick ske, lägenheten var gjord för att döda vem som än steg in där, sade polischefen Dan Oates.

– Och vem skulle troligen komma dit först? Jo en polis.

Mineringarna hade kunnat kräva långt fler offer om de detonerat, men experterna oskadliggjorde dem under lördagen. När polisen insåg faran utrymde den hyreshuset där lägenheten ligger, grannfastigheterna och ett stort område runt om.

Den misstänkte 24-åringen som bodde där är gripen för att ha skjutit ihjäl tolv människor och skottskadat tiotals vid fredagens premiär på den senaste Batmanfilmen i staden Aurora i Colorado.

-- Om vi är arga? Vi är så in i helvete rasande över vad som hänt i vår stad och de underbara människor som bor här och över vad han hotade att göra med våra poliser, sade Oates.

Han berättade att bombhundar genomsökt medicinska institutionen vid University of Colorado, där 24-åringen hade studerat, utan att finna något.

Den misstänkte gärningsmannen fick stora försändelser med ammunition, sprängämnen och fyra vapen under fyra månader, bland annat 6 000 kulor, som han beställt på nätet, sade Oates.

– Det förklarar varför han hade så många magasin, så mycket ammunition och allt som vi fann i lägenhet.

– Jag anser att det är bevis på beräkning och avsikt.

Polischefen vägrade tvärt att fundera över 24-åringens motiv.

– Vi talar inte om motiv.

Den misstänkte 24-åringen sitter i isolerat förvar för sin egen säkerhets skull, uppger myndigheterna. En enstörig, avhoppad doktorand i neurovetenskap, lyder beskrivningen av honom.

– Isolering är rutin i väldigt uppmärksammade fall och beror inte på något särskilt hot, säger sheriff Grayson Robinson i Arapahoe

24-åringen, som inte är tidigare straffad för något annat än en fortkörning, ställs inför ett första domstolsförhör på måndag.

TT