Denver sörjer offren efter skjutningen

2:30 min

Myndigheter i Colorado har nu underrättat anhöriga och offentliggjort namnen på de 12 dödsoffren efter en massaker på en biograf under premiären av den senaste Batmanfilmen. Denver är en stad i sorg rapporterar vår utsände.

Strax utanför avspärrningarna kring biografen i ett köpcentrum i Denverförorten Aurora har sörjande ställt ordnat ett hav av ljus, blommor och minnesord. Många Aurorabor samlades för att försöka förstå hur 12 grannar, vänner eller familjemedlemmar kunnat bli ihjälskjutna när de gick på bio. Det äldsta offret var 51 år det yngsta bara 6 år. 

Shpat har kommit hit med sina kompisar Tailor, Zoe och TJ för att ta farväl av den sexåriga flicka som nu inte finns mer och som de kände väl. Samtidigt ligger hennes mamma på sjukhuset i närheten med mycket svåra skottskador. En av de 58 biografbesökarna som skadades när den 24 årige gärningsmannen öppnad eld efter att först slängt tårgas.

– Vi är här för att ta farväl av vår vän och till av de andra som dog, det känns hemskt att de blev dödade helt utan anledning, säger Tailor.

Tailor är rädd att gärningsmannen fortfarande kan skada folk trots att han greps på plats och polisen har nu lyckats desarmera hans försåtsminerade lägenhet.

– Det jag inte förstår är att han efter att han skjutit folk gick och satte sig i sin bil och bara väntade på polisen. Det får mig att tro att det här inte är det sista vi ser av den här killen.

Zoe tror inte att hon vågar gå på bio på ett tag fast hennes kompisar försäkrar att säkerheten höjts på många biografkedjor i USA efter dödskjutningen och att folk inte ska kunna komma in maskerade framöver.

– Jag tror inte att vi kommer tillbaka hit på länge, vi fortfarande är rädda efter attacken, säger hon.

Den 24-årige neurologistudenten verkar ha planerat dådet i flera månader och kunnat köpa på sig fyra vapen och 1000 tals skott helt lagligt. I debatten hörs röster nu som anser att det var fel av biografkedjan att inte tillåta folk med tillstånd att bära dolda vapen i centrum att också få vara beväpnade när de ser en film. Då hade elden kunnat besvaras och färre hade skadats är argumentet.

En som tycker så är juridikprofessorn David B Kopel vid universitet i Denver. Han är vapenlagsexpert och exemplifierar med fyra skolskjutningar i landet som stoppats av vuxna med vapenlicens.

– Det här hänt att man kunnat stoppa liknande brott då det varit tillåtet att bära vapen för att försvara sig. Fyra skolskjutningar i USA har kunnat stoppas tack vare att vuxna burit vapen för att kunna försvara barnen, säger Kopel.

Kopel tror dock inte att massakern i Denver kommer att ändra några vapenlagar framöver. Ingen av kandidaterna i höstens presidentval har något att vinna på att ta upp den bittra striden igen. President Barack Obama kommer däremot hit imorgon för att visa offren sin medkänsla.