USA:s vapenlagar ohotade trots Denver-skytten

2:28 min

Den 24-årige gärningsmannen som öppnade eld mot en biopublik i Denver i USA hade köpt de fyra vapen som användes vid dådet i lokala vapenbutiker i Aurora. En expert på vapenlagstiftning tror inte att dödsskjutningen kommer att leda till strängare regler.

Vildmarksbutiken Bass Pro liknar en gigantisk tivolijaktstuga med hundratals horn och uppstoppade djur på väggarna och eget vattenfall.

Här köpte 24-åringen en pistol, ett hagelgevär och ett halvautomatiskt gevär med 100 skott i magasinet. Då hade han redan införskaffat en pistol i en annan affär och på nätet skaffat en skyddsväst, gasmask, ammunition och ingredienser till sprängladdningarna i lägenheten som polisen först nu har kunnat desarmera.

Vi säljer alla sorters vapen utom k-pistar och kulsprutor som inte längre privatpersoner får köpa i USA berättar butikschefen Richard Taylor i på Firing-line, en annan vapenbutik i Aurora.

När en kund visat sitt ID-kort, svarat på några frågor och kollats av mot en federal databas att man inte tar droger, är psykiskt sjuk, begått brott eller är illegal invandrare, så får man ett tillstånd på en halvtimme och sen är det bara att handla.

Och Richard Taylor tror inte att det går att stoppa en person som den högpresterande neurologistudenten från att skaffa vad som behövs för en massaker.

I USA finns i dag 300 miljoner vapen, motsvarande ett per invånare, berättar professor David B Kopel som är expert på vapenlagstiftning. Han tror inte att dödsskjutningen i Denver kommer att leda till strängare regler eftersom ingendera presidentkandidaten inför höstens val tjänar på att utmana den grundlagsbefästa rätten för amerikaner att bära vapen.

Mitt Romney och Barack Obama har avstått från hätska angrepp mot varandra under helgen och Obama kommer dessutom till Denver senare under söndagen för att visa sin medkänsla med offrens familjer och Aurorabor som nu sörjer.