Halmstad

Offren på Utöya hedrades

1:34 min

Igår var det ett år sedan massakern på Utöya och sprängningen på regeringskansliet i Oslo. Igår eftermiddag hedrades offren i en manifestation på Stora Torg i Halmstad.

Inititativtagarna Manuel Gomez och Cathrin Ljungberg från SSU var där för att minnas och hedra offren tillsammans.

- För att hedra offren i Oslo och för att minnas. Det är viktigt att tala ut om händelsen. Och att samla folket, det är väldigt viktigt, säger Cathrin Ljungberg.

- Det var en attack mot demokratin och det är viktigt att påpeka att vi tar avstånd från extremismen. Detta ska hedra offren i Utöya och Oslo och samtidigt ta avstånd från extremismen. Det måste bara göras helt enkelt, tycker jag, säger Manuel Gomez.

Hur gör man för att gå framåt från en sådan händelse?

- Det finns olika sätt. Det måste vi faktiskt komma på allihopa tillsammans, för jag tror inte att det går att gå framåt själv. Tala med varandra, tala ut om det. Sitt inte hemma och grubbla över detta. Det är mitt sätt i alla fall, säger Manuel Gomez.

77 personer dödades i terrorattentaten på Utöya och regeringskansliet i Oslo den 22 juli 2011. Ett år har nu gått sedan dess och många halmstadbor samlades igår på Stora torg i Halmstad för att manifestera mot våldet och minnas offren.

- Jag tänker på och minns offren. Jag har många norska vänner. Det är fruktansvärt, så jag tänker på dem, säger Elisabeth Hagsäter.

- För att visa mitt stöd för demokratin och för alla människors lika värde. Det är internationalism, säger Åke Holmqvist.