Brittiska mjölkbönder rasar mot sänkta priser

2:15 min

I Storbritannien har mjölkbönder i flera dagar protesterat mot sänkta priser. Bönderna säger att de får mindre betalt än vad mjölken kostar att producera – och varnar för att många mjölkproducenter kommer att få slå igen om inte priserna höjs.

Med hjälp av traktorer har hundratals mjölkbönder på flera ställen i Storbritannien blockerat mejerier de senaste dagarna. Ilskan gäller prissänkningar på mjölken.

Ungefär 20 öre mindre per liter kommer bönderna att få från den 1 augusti, enligt vad fyra ledande mejerier planerar. Eftersom mjölkpriset redan tidigare sjunkit, riskerar det här att slå undan benen fullständigt för många brittiska mjölkbönder, säger de som protesterar.

– Med de nya priserna kommer bönderna inte ens få betalt för vad det kostar att producera mjölken.

Problemet är att en för stor del av det som folk betalar i mataffären stannar hos mellanhänder och återförsäljare, säger David Handley, ordförande i bondeorganisationen Farmers For Action till BBC.

– Bönderna pressas så att de inte kan klara sig längre.

Till sin hjälp har bönderna haft två kända tv-kockar, som manat till bojkott av affärskedjor som inte ger producenterna tillräckligt betalt.

I helgen har två större butikskedjor svarat med att lova en liten premie direkt till bönderna för mjölken. Men böndernas största förlust sägs vara på mejeriprodukter som ost och smör.

Samtidigt som mjölkbönderna får mindre betalt ökar kostnaderna för till exempel foder. Resultatet kan bli att hundratals tvingas sluta, och då får britterna dricka importerad mjölk framöver, varnar bönderna.

Farmers For Action-ordföranden David Handley säger till BBC att hans egna mjölkkor mycket väl kan tvingas till slakt i slutet av året om inget händer, och att han aldrig sett en sådan ilska förr.

Den brittiska regeringen försöker nu bidra till att hitta en lösning på problemet. I dag träffar miljöministern och jordbruksministern ledande representanter för bönderna på en stor jordbrukarkongress i Wales.