
Billigt elpris - för de som gjort ett aktivt val
Det låga elpriset håller i sig och det är främst de med rörligt elpris som gör en god affär. Men de omkring en miljon svenskar som inte har gjort något aktivt val av avtal, får knappt ta del av det låga prisläget alls.
– Det är låga priser just nu, historiskt sett. Det gäller även de fasta kontrakten som avspeglar framtiden, säger Faraz Azima, vd för elbytarsajten Elskling.
Den regniga sommaren har det goda med sig att vattenmagasinen vid kraftverken är välfyllda, vilket de var redan i våras efter en bra vinter. Den pågående finanskrisen gör att elpriset också pressas neråt.
Under det första halvåret i år har elpriset på elbörsen Nordpool varit i genomsnitt ungefär 20 öre billigare per kilowattimme jämfört med i fjol. Man får gå tillbaka till 2007 för att hitta lägre priser än i år.
Tittar man på bara juni månad så får man gå tillbaka ända till 2002 för att hitta lägre junipriser. Förutom i södra Sverige där priset sedan uppdelningen i elprisområden infördes i höstas ligger högre än i övriga landet.
Det låga elpriset gynnar framför allt de svenskar som har rörliga elprisavtal och som märker av prisskillnaderna direkt på elräkningen. Den som föredrar bundna avtal och ska teckna det nu märker också av det låga priset.
Men över en femtedel av alla elkunder, ungefär en miljon svenskar, har inte gjort något val alls utan har det som kallas tillsvidarepris. De priserna ligger omkring 40 procent högre än de rörliga priserna.
– Det är väldigt många och onödigt. De kunderna har inga uppsägningstider, de ska bara välja ett avtal. På så sätt skulle de minska sina elkostnader markant, säger Faraz Azima, vd för elbytarsajten Elskling.