Syrien lovar att inte använda kemiska vapen

Syrien avfärdade i dag alla spekulationer om att regimen skulle kunna komma att använda kemiska vapen för att slå ned revolten i landet. Sådana vapen kommer bara att bli aktuella vid en attack från utlandet, förklarade talesmannen för utrikesministeriet.

– Eventuella kemiska eller biologiska vapen kommer aldrig att användas, jag upprepar: kommer aldrig att användas, under krisen i Syrien oavsett utveckling, förklarade utrikesministeriets talesperson Jihad Makdissi, enligt Reuters.

– Vapnen finns i säkert förvar hos den syriska armén… och kommer aldrig att användas såvida inte Syrien står inför utländsk aggression.

Underrättelseuppgifter från regionen har annars hävdat att kemiska vapen håller på att flyttas från sina förvar i Syrien. Syriens avhoppade Irakambassadör, Nawaf Fares, sa nyligen att han är övertygad om att Assad skulle använda sitt lager av kemiska vapen om han kände sig tillräckligt hotad.

Israel oroar sig å sin sida för att vapnen kan hamna i Libanon och i händerna på Hizbollah, och har sagt att man är redo att ingripa om det är på väg att hända.

Men Jihad Makdissi varnade i stället, enligt AFP, för "risken att utländska intressen beväpnar terroristgrupper…med bakteriella vapen som skulle kunna explodera i en by, för att de syriska styrkorna sedan ska få skulden".

Ekot