EU skärper sanktionerna mot Syrien

2:09 min

EU utökar sanktionerna mot Syrien. Det står klart efter EU:s utrikesministermöte i Bryssel idag. Utrikesminister Carl Bildt är positiv till beslutet.

– Vi måste fortsätta sätta press på den syriska regimen och vara tydliga med att Assad måste avgå, sa EU:s utrikesminister Catherine Ashton.

Det var naturligtvis Syrien som dominerade dagens samtal när EU:s utrikesministrar samlades i Bryssel.

Från och med nu är EU:s medlemsstater skyldiga att inspektera flygplan eller båtar på väg till Syrien, som misstänks transportera vapenleveranser.

EU beslutade också att frysa tillgångarna för ytterligare tjugosex privatpersoner och tre bolag med nära band till al-Assads regim. Dessa läggs till EU:s svarta lista med 129 personer och 49 bolag.

Utrikesminister Carl Bildt tror att sanktionerna kan ha viss effekt.

– Jag tror att det har en effekt, men jag tror inte att det är avgörande. Men speciellt oljesanktionerna har en betydande effekt på den syriska ekonomin

– Och det är klart att de restriktioner som vi vidtar gentemot enskilda individer kan ha en effekt på dem, det begränsar deras rörelsefrihet och deras möjligheter att utnyttja de finansiella tillgångar de möjligtvis kan ha i olika EU-länder.

Carl Bildt betonade i intervjuer redan före mötet att EU måste börja förbereda sig för vad som kommer efter Assad.

– Det finns en internationell överenskommelse som inkluderar också Ryssland, att de ska sätta upp en typ av övergångsregering.

Så vad kan EU konkret göra i det här läget?

– Det är mera en fråga om att vi ska föra en dialog med de olika delarna av den syriska oppositionen. Vi har försökt att få dem att uppträda lite mer enigt än de har gjort hitintills, men vi ska försöka att intensifiera de ansträngningarna. En övergångsregering måste ju komma fram ur syriernas egna ansträngningar, det är inget vi kan hitta på i Bryssel.