Halland

Fler kvinnor anmäls för misshandel

1:39 min

Allt fler män anmäler att de misshandlats av den kvinna de är tillsammans med, det visar Hallandspolisens siffror för första halvåret i år. Jämfört med samma period förra året har antalet anmälningar om misshandel i nära relationer som riktas mot män ökat med mer än 20 procent.

Inger Ohlsson är chef för barn- och sexualbrottsroteln vid Hallandspolisen.

– Det har blivit vanligare att män vågar komma till oss och berätta att även de blir slagna. Det har varit lite tabubelagt och skamligt, man har tänkt att "herregud en man kan ju inte blir slagen av en kvinna". Men det förekommer faktiskt mer än man tror, säger hon.

Tidigare har P4 Radio Halland berättat att det totala antalet anmälda brott under huvudrubriken "våld i nära relationer" ökade i länet under det första halvåret i år. Särskilt sticker gruppen förstagångs-anmälare bland drabbade kvinnor ut i statistiken. En grupp som ökade klart mest - med hela 50 procent i år jämfört med 2011, enligt polisen siffror. Frågan är om det finns hjälp att få ute i samhället för att bryta vad som kan bli en ond cirkel för både män och kvinnor.

– Jag tycker att det borde finnas ännu mer. Kriscentrum finns ju lite över allt i Halland, men nog sjutton borde man kunna få lite mer hjälp ändå, oavsett om man är man eller kvinna. Det är samhällets skyldighet att se till att alla får hjälp, säger Inger Ohlsson.

Finns det även hjälp för kvinnor som slår sina män?

– Ja, på Kriscentrum kan vem som helst komma och erkänna att man slagit någon, och personalen som jobbar där då får ta hand om den berättelsen också och behandla det därefter.