Bildt kritiseras för blockering av Syriensanktioner

1:50 min

Flera partier riktar nu kritik mot regeringens och Carl Bildts agerande i frågan om EU-sanktioner mot syriska telekomföretag. Sverige uppges tidigare ha stoppat sådana sanktioner.

– Vi vet att telekomtekniken används i regimens förtryck mot oppositionen. Och då är det tråkigt att Sverige spelat en aktiv roll i EU för att stoppa utvidgningen av den typen av sanktioner, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Sverige har sedan i vintras uppfattats som en bromskloss i EU när man diskuterat sanktioner mot Syrien. Det gäller framförallt telekomsektorn.

Enligt uppgifter från Reuters är det just Sverige som satt stopp när EU velat införa sanktioner mot syriska telekombolag.

I början av veckan stärkte visserligen EU sanktionerna mot landet men då var frågan om telekomsanktioner inte längre aktuell.

Sveriges och Carl Bildts agerande i frågan möter inte bara kritik från Miljöpartiet utan även från Centerpartiet.

– Från Centerpartiets utgångspunkt så har vi inget intresse av att vara bromskloss när det gäller detta. Det finns naturligtvis en risk i att man använder också nätet för övervakning, säger Kerstin Lundgren (C) som är ledamot i Riksdagens utrikesutskott.

Hon säger att det handlar om att hitta rätt balans i sanktionerna. Man vill att vanliga människor ska kunna kommunicera med varandra men samtidigt vill man hindra den syriska regimen att använda telekomtekniken för att övervaka.

Och i nuläget är det viktigare att hindra övervakning menar Kerstin Lundgren som inte motsatte sig sanktioner också mot de syriska telekombolagen.

Utrikesminister Carl Bildt tycker dock att det är viktigare att det syriska folket kan kommunicera med varandra. Att lägga sanktioner mot telekomföretag skulle göra mer skada än nytta menar han.

– 75 procent av alla människor i Syrien har mobiltelefon och de rapporter vi får är att mobiltelefonin är oerhört använd. Det är familjer som undrar var deras anhöriga är, hur de mår. Jag tror inte någon har intresse av att släcka ner telefonsystemet, säger Carl Bildt.

Några garantier för att telekomtekniken inte används av den syriska regimen för att övervaka den egna befolkningen kan han inte ge.

– Det har vi inga garantier emot, säger Carl Bildt.

Reportrar: Caroline Åkerlund, Tomas Thorén och Andreas Liljeheden