Desperata syrier flyr från regimens våld

2:47 min

Regimen i Syrien har för första gången offentligt erkänt att den har kemiska vapen, och säger att de kan använda dem om utländska krafter attackerar. Och samtidigt fortsätter våldet att driva människor på flykt, Nuri och hans familj flydde från Syriens största stad Aleppo i går, och väntade i solen utanför ett flyktingläger i Turkiet på att bli insläppta.

– Det var strider, granatattacker och bomber hela dagarna och hela nätterna, till slut blev vi för rädda, säger Nuri. Vi blev tvungna att fly.

Han väntar utanför ett av alla flyktingläger i Turkiet, solen steker verkligen, det nästan fräser i våra skinn.

Bredvid honom sitter hans hustru. Hon ser trött och medtagen ut, ja nästan apatisk. Deras två små barn ligger på asfalten och sover djupt, trots allt ovänsen runt omkring.

– Jag har vänner som blivit dödade säger han, släktingar som skadats.

De får vänta i timmar innan de släpps in i flyktinglägret, det var upplopp här några timmar tidigare i protest mot att tusen alawiter skulle inhysas i lägret, samma folkslag som Bashar al-Assad tillhör, både poliser och flyktingar skadades.

Efter att den Syriska regimen i går för första gången erkände offentligt att de har kemiska vapen, blev reaktionerna snabba och skarpa. FN, USA, Storbritannien, Israel, många var snabba med att reagera och hota med kraftfulla åtgärder.

Utrikesministeriet i Damaskus sa visserligen att inga kemiska vapen ska användas internt, såvida vi inte utsätts för extern aggression. Damaskus har tidigare kallat fria syriska armén för utländska legosoldater och utlandsstödda terrorister.

Och i Syrien fortsätter striderna, vid ett annat flyktingläger precis på gränsen möter jag en man som förlorat sin son.

– Min son dödades, han dödades av al Shabiamilisen, den Assadtrogna.

Det är en bruten man som inte kan hålla tillbaka tårarna när han berättar.

– Shabia sköt människor, de dödade folk. Vi flydde för att inte bli dödade vi också.

Nu bor han i ett enkelt flyktingläger med sina andra barn, hans hustru ligger på sjukhus, och han har inget hopp om att snart kunna återvända.

– Vad ska vi göra, vad ska vi göra? frågar han retoriskt.