Kiruna

Ballongen lyfter inte

1:14 min

En jätteballong som planerades skickas upp från rymdstationen Esrange i början av juli har inte kommit iväg ännu.

Det är bångstyriga vindar som ställer till det och det kan hända att ballongen inte lyfter i år. Mark Pearce, professor i astropartikelfysik, leder projektet:

– Det är ganska frustrerande. Vi har varit i beredskap att skicka upp ballongen sedan första juli. Problemet är vädret. Vinden har varit alldeles för stark. Ballongen är ett ganska stort objekt. Den är ungefär 300 meter lång så det räcker inte att det är måttliga vindar på marknivån, det måste vara bra vindförhållanden hela vägen upp i atmosfären, säger han.

Projektet startade 2004 och har kostat ungefär 50 miljoner kronor. Det handlar om att forskarna vill studera den röntgenstrålning som skickas ut från neutronstjärnor. För att det ska fungera måste teleskopet befinna sig ovanför atmosfären på en höjd av 40 kilometer.

Det första försöket att släppa iväg ballongen gjordes förra sommaren men flygningen fick avbrytas på grund av skador på ballongen.

Tanken är att ballongen ska flyga med västerut med vindar i stratosfären. Det kommer att göras fler försök att få iväg ballongen, men det börjar bli bråttom eftersom dom gynnsamma vindarna i stratosfären snart avtar.

– Det kanske jobbigaste är att vi har en del unga forskare som ser fram emot att analysera datan och publicera den och att det är viktigt för deras karriärer, säger Mark Pearce.