Åtta åtalas efter brittisk avlyssningsskandal

1:29 min

I dag kom besked om att åtta personer från den numera nedlagda tidningen News of the World åtalas i spåren av den brittiska avlyssningsskandalen som rullades upp förra sommaren. Bland de åtalade finns den förre chefredaktören Rebekah Brooks och premiärminister Camerons förre kommunikationschef Andy Coulson.

Flera av Storbritanniens mest framstående personer inom tabloidpressen kommer att åtalas för att ha olagligt och systematiskt ha avlyssnat mobilsvaren till kändisar, politiker och brottsoffer. Allt för att skaffa fram nyheter.

Åtalen som kommer nu är de första som gäller själva avlyssningen. Tidigare i våras har den förre chefredaktören Rebekah Brooks och hennes man åtalats för att ha försökt försvåra polisutredningen.

Det rör sig framför allt om tidigare chefer på den nu nedlagda tidningen News of the World. Förra chefredaktören Rebekah Brooks finns återigen med på listan, och Andy Coulson, som efter sitt jobb på den ökända tidningen var kommunikationschef hos premiärminister David Cameron.

Den åtalade Rebekah Brooks har tidigare förnekat att hon kände till avlyssningen journalisterna på hennes tidning höll på med. 

Dagens beslut är resultatet av 19 månaders polisutredning, då man bland annat har sökt igenom journalisternas hem för att hitta bevismaterial.

Enligt åklagaren ska 600 personer ha fått sina mobiler avlyssnade mellan år 2000 och 2006. Bland de utsatta nämns bland andra Hollywood-kändisarna Brad Pitt och Angelina Jolie, flera brittiska tidigare regeringsmedlemmar och svenske fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson.

Det som fick raseriet mot tabloidpressen att kulminera förra året var avslöjandet att en 13-årig mördad flickas telefon blivit hackad. Det ledde så småningom till att tidningen News of the World fick läggas ned.

I dag hålls också ett av de sista förhören i den så kallade Leveson-utredningen som kom till i kölvattnet av avlyssningsskandalen. 6 000 sidor bevismaterial har hittills presenterats för utredningen och 470 personer har vittnat, däribland premiärminister David Cameron.

Efter dagens sittning tar utredningen sommaruppehåll och i höst kommer domare Levesons rapport som väntas bli kritisk mot flera av dem som vittnat.