Finland enda eurolandet med stabil ekonomi

1:41 min

Finland är i dag det enda landet i eurozonen som får allra högsta betyg av kreditvärderingsinstitutet Moody's. Institutet varnar för att länge topplacerade länder såsom Tyskland och Nederländerna nu har negativa ekonomiska framtidsutsikter på grund av den europeiska skuldkrisen.

Nu har alltså också Tyskland, som länge setts som det fundament stora delar av euro-ekonomin vilar på, fått se sin stabilitet ifrågasättas av kreditvärderingsinstitutet Moody's. Man hänvisar till stor osäkerhet kring hur skuldkrisen, inte minst i Grekland, Spanien och Italien, kommer att påverka Tyskland.

Det betyder att Finland nu är det enda euro-landet vars kreditvärdering är högsta möjliga och där framtidsutsikterna är fortsatt stabila.

Tom Berglund, som är professor på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, tror att det här bland annat beror på att den finländska verkstadsindustrin lyckas bra med att sälja sina produkter till icke krisdrabbade länder.

– Det är klart att det sker en omfördelning av exporten till sådana länder där tillväxten är snabbare och bort från länder där den har stagnerat, säger han.

En annan orsak till att Finland nu är bäst i euroklassen är att bankerna i landet är stabila. De lärde sig en läxa under den stora bankkrisen på 90-talet och är i dag mycket försiktiga. Det kan också ha betytt en del att Finland har gått hårt fram och krävt garantier av både Grekland och Spanien för att låna ut pengar till dem.

– Det kan förstås ha en sådan inverkan att det för utländska placerare ger en bild av att man i Finland är rätt noggrann med att hålla på sitt, säger Tom Berglund.

Det är det framgångrika, finländska, populistiska, EU-negativa partiet Sannfinländarna som tvingat fram en restriktiv syn på att låna ut pengar till krisande EU-bröder. Och det har gett en bild av Finland som det land som vaktar kassakistan allra hårdast i hela eurozonen.